Zero dollar days, een trend om te volgen?
MAAR…
… het ‘alles of niets’ concept is te radicaal. Op een zero dollar day mag je absoluut niets uitgeven, nul, nada. Maar als je dan ’s ochtends een koffiekoek koopt wegens geen ontbijt in huis, is het onverbiddelijk gedaan met je zero dollar day en heb je dus een vrijgeleide om te spenderen wat je maar wil. En doet een totaalverbod op alle uitgaves je niet net meer verlangen naar die brownie uit de cafetaria?
… zero dollar days op weekdagen hebben weinig effect. Als je van maandag tot vrijdag vooral werkt, is het niet heel moeilijk om maandag en woensdag uit te roepen tot zero dollar days. Het wordt een heel ander verhaal als je van je zaterdag – wanneer alle boetieks je naam lijken te schreeuwen – een zero dollar day maakt. Kies dus voor de dagen waarop je gewoonlijk het meest spendeert voor een maximaal effect.
… je spendeert het geld elders en op een ander moment. Ook op zero dollar days moet je eten, draag je die Italiaanse laarsjes en luister je naar je favoriete cd in de auto. Maakt het dan een verschil dat je die lamskoteletjes gisteren of vandaag hebt gekocht? En kan je niet alleen maar genieten van een avondje thuisblijven omdat je vorige week de huur, en de elektriciteits-, internet- en waterrekening hebt betaald? Echte zero dollar days zijn dus een illusie.
CONCLUSIE: Zero dollar days maken je meer bewust van je uitgaven en verzachten het gat in je bankrekening. Ze zijn echter niet het enige heiligmakende middel om meer geld te besparen.