Wie yoga zegt, denkt aan de zonnegroet en innerlijke rust maar niet aan seks. Toch kan de eeuwenoude meditatie-techniek de harmonie tussen jou en je partner versterken. Namaste.
Tekst Philippe Romon m.m.v. Larry Payne & Georg Feuersten – Foto Shutterstock
Het is al eeuwenlang geweten: yoga heeft effect op zowat alle aspecten van het mens-zijn. Op ons lichaam, op onze geest en op de subtielere energie in en rond ons. Heel concreet kan je dankzij yoga je spieren ontspannen en versterken, je metabolisme verbeteren, je concentratie en je geheugen aanscherpen en je creativiteit aanzwengelen. Yoga kan zelfs de levensenergie (prana genoemd) voelbaar maken. Wie uitgebalanceerd yoga praktiseert, krijgt toegang tot een innerlijke bron van onuitputtelijke vitaliteit en vreugde. En seksuele of creatieve energie maakt daar integraal deel van uit. Eigenlijk is dat zo gek nog niet, want tenslotte creëren we met onze seksualiteit ook nieuw leven. Maar we kunnen die energie dus net zo goed aanwenden voor andere aspecten van ons leven.
Niet onderdrukken
Op een zeldzame en heel traditionele yogi na zal een yogameester je nooit aanraden om seksuele energie te onderdrukken. Seksualiteit is juist een van de manieren om energie op te wekken en te leren kanaliseren, zodat die niet enkel voelbaar is in de schaamstreek, maar doorheen je hele lichaam stroomt. Goed gekanaliseerd en gereguleerd versterkt seksuele energie de subtiele vitale energie, ojas genoemd. Die voedt niet enkel al onze organen maar laat ook diepe meditatietoestanden toe die je dicht bij geestelijke extase kunnen brengen.
Hoewel een leermeester seksuele energie nooit zal onderdrukken, zal hij waakzaam blijven voor excessen en altijd aanzetten tot stabiliteit. Sommige yogi’s onthouden zich van seksuele contacten, maar altijd werken ze met de levensenergie die lichaam en geest voedt en het hele levensproces ondersteunt. Een yogische levensstijl sluit dus zeker geen seksualiteit uit, al wordt die naargelang de graad van ontwikkeling anders beleefd. Als gewone westerse beoefenaar kan je met yoga dus zeker je voordeel doen in de slaapkamer.
Een afspraak met jezelf
Hoe open we tegenwoordig ook over seks praten, in de praktijk voelt niet iedereen zich even comfortabel tijdens het contact met zijn lichaam en seksualiteit. Bewust de aandacht vestigen op je onderbuik en schaamstreek veroorzaakt niet zelden gevoelens van ongemak, schaamte en schuld. Alsof er een rem staat op die levensstroom. Die zone bevrijden is niet evident en vraagt soms tijd. Yoga kan een weg zijn, omdat die juist de natuurlijke flow in ons lichaam wil wekken en onze seksualiteit kan bevrijden van schuld- en schaamtegevoel. Het activeren van seksuele energie is in de eerste plaats een persoonlijk gebeuren, een uitwisseling met jezelf. Als de seksuele energie eenmaal vrij stroomt in je lichaam – en niet enkel tijdens het vrijen – kan je die aanwenden voor je eigen ontwikkeling, creativiteit en stabiliteit. Zo heb je in feite je partner niet meer ‘nodig’ om jezelf te bevestigen of te bevredigen. Een licht extatisch gevoel is dan zo goed al altijd in jezelf voelbaar.
Innerlijke flow en stabiliteit
Yoga leert ons dat het geluk in ons zit. Het wijdverspreide idee dat iets of iemand je gelukkig zou kunnen maken, is vanuit dat standpunt bekeken een vergissing. Seks met je partner kan tijdelijk een gevoel van extase opleveren, maar geen permanente staat van geluk. Die moet je in jezelf zoeken. Bevrijd je eigen levensenergie en je zal gemakkelijker die innerlijke flow en stabiliteit vinden – en precies daardoor wordt de ontmoeting met je partner nog bevredigender. Je gaat dan niet zozeer iets bij elkaar halen, je gaat ‘in uitwisseling’ met de bedoeling het leven dat je in jezelf voelt met de ander te delen.
Je seksualiteit via yoga versterken vraagt bewuste toewijding. Het eist de nodige zorg bij de voorbereiding van de ontmoeting met je geliefde – die je niet mag reduceren tot een lichaam, maar moet beschouwen als een prachtig en bewust wezen in het lichaam dat je liefkoost. Je partner met diep respect benaderen betekent overigens niet dat er geen humor of lust aan te pas mag komen. Een stromende levensenergie toont zich in vele vormen. Schenk aandacht aan uiterlijkheden zoals je hygiëne en transformeer je slaapkamer – als je gevoelig bent voor sferen – in een klein hof van eden. Leg schone lakens op het bed, steek kaarsen aan en zet zachte, stemmige muziek op. En haal alle afleidingen – zeker in de vorm van schermpjes – uit de ruimte. Dit is jullie moment, en van niemand anders.
(…)
Lees het volledige artikel in het juninummer van Psychologies.