Ben jij yin of yang op het werk?

‘Ook te veel yin kan nefast zijn in een bedrijf. Een team dat zich ronduit verzet tegen verandering, of tegen nieuwe mensen in de ploeg, is te yin en te symbiotisch geworden’ – Gil Renders, leiderschapscoach

Werken aan herstel

Je kan wel wensen dat het grote onevenwicht zich als vanzelf herstelt, maar zoals altijd begint verandering bij onszelf. Tijd dus om te gaan verkennen welke pool we zelf te lang hebben genegeerd. In onszelf, én in het bedrijf waarin we werken. Hoe yin of yang zijn we zelf? Hoe krijgen we balans in ons eigen persoonlijk leiderschap? Hoe toont het onevenwicht zich op ons eigen werkplek? We duiden het aan op een balanskaart met vragen. Plan je vooruit of beslis je op het moment? Ga je bij een belangrijke opdracht voor je beste spelers of geef je iedereen in je team een kans? Als er spanning voelbaar is tijdens een meeting, ga je dan toch voor the topic of the day of breng je het ongemak ter sprake? Zeg je tijdens een vergadering meteen je mening of voel je eerst in of het gepast is? Het is me tijdens het invullen van de vragenlijst meteen duidelijk dat ik zelf – tegen de huidige tendens in – meestal de tweede keuze maak en dus de yinpool inneem. Op zich niets verkeerd mee, maar toch wel tijd om ook de yang in mij wat vaker te laten spreken.

Dominique Leroy, CEO van Belgacom, vertelt hoe zij meer vrouwelijkheid binnenbrengt in een traditioneel mannelijk gestructureerd bedrijf, vooral door te werken aan een nieuwe bedrijfscultuur. CEO-koppels zoals Joost en Claudia Callens van Durabrik en Bart en Ann Claes van JBC en Mayerline geven aan hoe ze als man en vrouw concreet zorgen voor de yin-yang-balans in hun bedrijf (waarbij soms de man verrassend genoeg voor de yin-aspecten zorgt en de vrouw voor de yang). CEO’s Wouter Torfs, Mathi Geybels, Bart Claes, Toon Bossuyt en Joost Callens vertellen openhartig hoe yin hun mannenclub geworden is (Toon Bossuyt: ‘Het gaat erom – als bedrijfsleider maar ook als mens – het meest kwetsbare te durven zeggen zonder het risico te lopen om veroordeeld te worden’). En leiderschapscoach Gil Renders vertelt in een vurig betoog hoe belangrijk het is dat er in elk bedrijfsproces iemand is die de yangpool bewaakt (de daadkracht) en iemand de yinpool (de draagkracht).

Op het eind van de dag is het Chinese symbool zijn wat exotische lading verloren, en is het geëvolueerd tot een handige tool, een bruikbaar instrument om evenwicht te checken in mezelf, mijn werkplek, het bedrijf waar ik deel van uitmaak, en ook om gebeurtenissen in de wereld beter te kunnen plaatsen. Waar yang te lang in exces is gegaan, zal yin reactief opduiken, en het liefst werken we daar actief aan mee, zodat we ons er niet hardhandig door moeten laten verrassen.

Meer info: www.ootf.be,www.choco.coop, https://quinx.org