Weet jij waarvoor jij leeft?

Steeds meer mensen zijn op zoek naar hun ware levensmissie om vervuld en betekenisvol door het leven te gaan. Maar hébben we wel effectief een levensmissie? En zo ja, wat houdt dat dan in?

Tekst Anne Wislez – Foto Shutterstock

Slechts 14% van de Vlamingen stelt zich nooit eens een vraag over de betekenis van zijn leven.

Het is december, een tijd van verstilling en verinnerlijking, dus durven we De Vraag der Vragen stellen: wat is de zin van het leven? Of laten we de vraag iets kleiner en behapbaar maken: wat is de zin van jouw leven? Waarom ben jij hier? En kan je daar voor jezelf een begin van een antwoord op vinden? Misschien geen thema waar je elke dag mee bezig bent, al bleek volgens het recente onderzoek naar De Grote Levensvragen (bij 1 000 Vlamingen, door onderzoeksbureau WHY5Research) dat iets meer dan de helft van de Vlamingen zich die vraag weleens stelt en dat 42% van de respondenten overigens erg enthousiast was over het feit dat ze enkele uren over dit soort wezenlijke vragen hadden mogen nadenken. Alsof er door de drukte van alledag geen tijd meer voor lijkt te zijn en je soms bijna aangezet moet worden tot een portie ‘essentie’.
‘En toch is nadenken over het leven geen luxevraag’, merkt radiojournaliste Friedl’ Lesage op, die actief meewerkt aan De Grote Levensvragen, een project dat zich veruitwendigt in een boek, radioprogramma’s en een theatershow. ‘Ik denk dat we er juist aan toe zijn om dat te doen. Dat merk je aan de veelheid aan boeken waarin mensen plotseling hun eigen taboes doorbreken. Incest, depressie, hoogsensitiviteit… ineens is er die grote nood om te vertellen waar je bent doorgegaan, en welke verandering dat in je leven gegeven heeft.’ De vraag die Friedl’ Lesage zich bij het opstellen van de enquête stelde, was of die interesse in levensvragen toeneemt als je ooit iets hebt meegemaakt waardoor je anders naar het leven bent gaan kijken. ‘En dat blijkt zo te zijn’, zegt ze. ‘Mensen die iets ingrijpends hebben ervaren, een ziekte, het verlies van iemand, gaan effectief anders naar het leven kijken, en van daaruit andere keuzes maken en prioriteiten stellen.’ Het onderzoek geeft overigens aan dat 39% van ons zich effectief afvraagt wat zijn leven de moeite waard maakt en slechts 14% van ons zich dit soort vragen nooit stelt.

Op zoek naar richting

Trouwen, thuisblijven, kinderen krijgen, werken in het bedrijf van je vader… De tijd dat anderen je konden opleggen wat je levensweg precies inhield, is voorbij. In het teken van vrijheid en individuele ontplooiing, en in tijden waarin we steeds minder houvast vinden in de bestaande structuren, gaan we zelf op zoek naar eigen richtlijnen en ankerpunten. We willen laten zien wie we zijn en vanuit die authenticiteit onze eigen weg zoeken. Niet voor niets lopen de praktijkruimtes van psychologen, coaches en consultants vol van mensen die duiding zoeken op die levensweg. ‘Mensen die naar me toekomen, zijn vaak op zoek naar hun levensmissie’, vertelt life- en loopbaancoach Isabel Elst (www.taketheleap.be). ‘Ze zeggen het daarom niet met zoveel woorden, maar uiteindelijk komt het altijd daarop neer. Ze voelen dat er iets in hun leven of werk wringt, maar kunnen er de vinger niet op leggen. Dus ga ik met hen op zoek: wie ben jij als persoon en wat vind jij belangrijk in je leven? Om daarna weer de link te leggen met hun persoonlijk leven of werk.’ Een levensmissie omschrijft ze als een combinatie van je kwaliteiten en je waarden die je wil veruitwendigen. ‘Als iemand weet wat zijn of haar missie is, vindt die persoon een soort innerlijke rust’, zegt Elst. ‘Dat heb ik ook bij mezelf gemerkt. Ik heb gewerkt als communicatieverantwoordelijke voor een logistieke organisatie, maar het is pas toen ik studenten aan de universiteit en daarna werkzoekenden ging begeleiden, dat ik voelde hoe graag ik dat laatste deed. Ik wist ineens: dat is het. Ik haalde er zoveel energie en enthousiasme uit – wat overigens twee belangrijke criteria zijn met betrekking tot je levensmissie. Toen ik dat ontdekt had, ging ik weer studeren, deze keer geen communicatiewetenschappen maar psychologie, en begon ik mensen te coachen.’