Wat is zink, wat doet het en hoe nemen we het op?
‘Als het over immuniteit gaat, spreken experts nogal snel over de noodzaak van zink.
OSTEOPAAT EN ORTHOMOLECULAIR VOEDINGSDESKUNDIGE LYNN DE MERLIER:
Zink is het spoorelement dat na ijzer het meest in ons lichaam voorkomt. In totaal gaat het om twee tot vier gram bij een volwassen persoon. Vooral bij virale infecties zorgt zink ervoor dat virussen zich niet of minder gemakkelijk vermenigvuldigen. Het is dus inderdaad van betekenis voor onze immuniteit. Maar het speelt ook een rol in onze hormoonhuishouding, onze reuk en smaak, de aanmaak van bot, haar en nagels, enzovoort. Al hebben we er niet zoveel van nodig, het heeft wel een cruciale functie. Omdat het lichaam geen zink kan opslaan, maakt de inname ervan een dagelijks onderdeel uit van een evenwichtig voedingspatroon.
1. Eet voldoende eiwitrijke voeding
Zink zit vooral in dierlijke eiwitten: kip, kalkoen, vis, schaal- en schelpdieren. Wie geen vlees of vis eet, kan zink onder andere halen uit noten, peulvruchten en rijst, maar moet er dan wel een grote hoeveelheid van eten om aan de dagelijkse behoefte te voldoen. In honderd gram kip zit een behoorlijke dosis zink, honderd gram peulvruchten bevat veel minder. Bovendien nemen we dierlijke eiwitten gemakkelijker op dan plantaardige.
Vrouwen vanaf achttien jaar hebben zo’n zeven milligram per dag nodig, voor mannen vanaf achttien jaar is dat negen milligram. Als je ziek bent of aan het worden bent, heeft je lichaam meer zink nodig. Je afweersysteem wordt immers actiever en verbruikt meer brandstof. De aanvoer van zink mag op dat moment hoger zijn.
2. Vermoed je een tekort? Laat je bloed controleren.
Uit cijfers blijkt dat ongeveer de helft van de wereldbevolking te weinig zink heeft. Voeding speelt zoals gezegd een cruciale rol. Veel mensen eten ongezond of eenzijdig en halen dus niet elke dag voldoende zink uit hun voeding. Een typisch verschijnsel bij een tekort zijn horizontale, dunne, witte lijntjes op je nagels. Haaruitval kan ook een aanwijzing zijn, net zoals geur- en smaakverlies en een trage wondheling.
Vermoed je een tekort? Laat bij de huisarts je bloed controleren en vraag om de zinkwaarde mee te onderzoeken, zeker in de wintermaanden. Een standaard bloedonderzoek test niet altijd op zink. Toch is het heel interessant om de waarde ervan te meten en te kennen, net zoals die van koper en vitamine D trouwens.
3. Gebruik het juiste supplement bij een tekort
Als blijkt dat het zinkgehalte in je lichaam te laag is, kun je altijd eerst aan de slag gaan met je voeding. Is een supplement aangewezen, dan is het van belang om het juiste te nemen. Het allerbeste is zink methionine, waarbij zink gebonden is aan het aminozuur methionine. Aminozuren zijn de bouwstenen van onze eiwitten. Omdat zink in eiwitrijke voeding voorkomt, wordt het dan ook gemakkelijker door onze darmen opgenomen.
Neem niet zomaar op eigen houtje een supplement, maar laat je begeleiden door een arts. Op een teveel aan zink kan je lichaam reageren met misselijkheid, overgeven of diarree. Een arts zal je zinkwaarde na enkele maanden opnieuw controleren en bijsturen.
Pharma Nord biedt Selenium+Zink, verkrijgbaar in apotheken en parafarmacies. Vraag uw apotheker naar de referentiecodes: CNK 1173-434 en CNK 1445-576.
Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Pharma Nord.
www.pharmanord.com
Lees ook: