De voordelen van ont-focussen
Focus is de heilige graal van deze tijd. Hoe meer je erin slaagt te focussen, hoe meer je bereikt! Toch? Intussen is er een hele focus-industrie ontstaan. Zelfhulpboeken, tips en tricks, hulpmiddelen zoals een geluidwerende koptelefoon, en zelfs medicatie. Te midden van deze queeste naar focus, staat Srini Pillay op met zijn boek over ontfocussen. Just take it easy? Relaxen als een manier om succesvoller te zijn? Of is er meer dat hij ons wil zeggen?
Tekst: Hade Wouters – Foto: Shutterstock
‘Door het focussen los te laten, ook in de zin van het nastreven van strikte levensdoelen of het onszelf definiëren, komen we in aanraking met het onvermoed mogelijke’ – Srini Pillay, neurowetenschapper en psychiater
Op de dag dat ik Srini Pillay interview in een hotel in Utrecht, regent het pijpenstelen. Ik zit een beetje mistroostig in de auto. Ik heb weinig zin om uit te stappen en de regen te trotseren tot bij de deur van het hotel. Maar ik doe het toch. Gelukkig maar, want even later sta ik voor de rockster van de neuro-coaching. Pillay is neurowetenschapper, therapeut en psychiater. Hij is verbonden aan de Harvard Medical School en de Harvard Business School. Zijn juwelen rinkelen als hij mij stevig de hand drukt. Zijn glimlach straalt me tegemoet. En het lijstje met vragen dat ik netjes uitgeprint bij me heb, moet al gauw het veld ruimen voor een college van de man die in geen enkel hokje past en wil passen. Neurologie, tussen Martini en meditatie.
Voor alle duidelijkheid: de theorie van Srini gaat niet over relaxen. Het gaat over het managen van je breingolven. Je brein blijkt immers verschillende soorten golven van activiteit voort te brengen, waarbij diverse delen van de hersenen aangesproken worden. Als je permanent hetzelfde golfpatroon (focus!) in werking probeert te houden, geraak je niet alleen uitgeput, maar laat je ook ontzettend veel mogelijkheden liggen. Srini pleit ervoor dat we leren surfen op de golven van ons brein. En die golven hebben een welbepaald optimaal ritme, dat we kunnen vinden door te leren hoe we de verschillende soorten hersengolven kunnen activeren en afwisselen. Het resultaat: meer succes? ‘Nee,’ zegt Srini, ‘meer succes, creativiteit én plezier.’
Help, mijn brein zit vol
Zijn er bij jou ook tekenen die wijzen op een overvol brein? Minder energie hebben, niet in staat zijn taken af te maken, je doelen niet bereiken, herhaaldelijk fouten maken, je gemakkelijk overweldigd voelen, snel tevreden zijn met de opbrengst van je werk of geen hoop, dromen of doelen meer hebben? Dan zijn er relatief eenvoudige, en vaak zelf onnozel lijkende techniekjes om je hersenen in een ander standje te zetten. Mijmeren is bijvoorbeeld een prima activiteit. Tegen jezelf praten wil ook wel eens helpen. Je verbeelding gebruiken. Mediteren.