Word je opgelicht door je coach?
Je kan het zo gek niet bedenken of er is wel een coach voor. Of wat dacht je van een life coach, een slaapcoach, een scheidingscoach of een health coach? Waarom hebben we die allemaal nodig? En hoe vind je je weg in de coachingjungle?
Tekst Barbara Seynaeve
Gelukkiger worden, beter leren speechen, rijk worden, een balans tussen werk en privé vinden, je ware drijfveren ontdekken, angsten overwinnen. Voor alle banale klachten tot grote levensproblemen is er een coach.
De term coaching is de laatste vijftien jaar ontzettend populair geworden. Het internet ontploft met gespecialiseerde coaches die je helpen slapen, eten, werken en rusten. Maar wat is in hemelsnaam het verschil met een psychotherapeut en een psycholoog? En wat is nu weer het verschil tussen die laatsten?
Simpel gesteld is een klinisch psycholoog iemand met een universitair diploma psychologie op zak. De titel is beschermd, wat betekent dat niet iedereen zich zomaar psycholoog mag noemen. Een psychotherapeut is opgeleid om met een bepaalde methodiek mentale gezondheidsproblemen aan te pakken. De titel is niet beschermd, en de meeste therapeuten verwijzen in hun titelaanduiding naar de methodiek die ze hanteren, zoals systeemtherapie of gedragstherapie bijvoorbeeld.
Een coach zal samen met zijn coachee en heel concrete klacht proberen op te lossen. In tegenstelling tot psychologen en therapeuten gaan coaches minder in op de historische oorzaken van de klacht maar focussen ze vooral op de opheldering ervan. Iedereen kan zich coach noemen, en heel wat mensen doen dat blijkbaar ook. Hoe netjes de verdeling in theorie ook lijkt te zijn, de werkelijkheid is een pak complexer. Hoe weet je nu bij wie je het best terecht kan met kleine irritaties en grote aspiraties?
De psycholoog aan het woord
‘Het antwoord zou heel simpel kunnen zijn’, zegt klinisch psycholoog Koen Lowet, gedelegeerd bestuurder van de Belgische Federatie van Psychologen. ‘Klinisch psychologen hebben een heel brede opleiding gehad. Zij zijn het best geplaatst om voor elke klacht een passend antwoord te bieden.’
‘Het grote probleem in België is dat een bezoek aan een psycholoog niet terugbetaald wordt door de overheid. Mensen zijn op zoek naar hulp voor een probleem maar ze weten niet waar ze naartoe moeten. En dan is het degene met de meeste overtuigingskracht of het beste verkoopsargument die het haalt. Of dat nu een therapeut, een coach of een psycholoog is.’
‘Omdat de eerste twee titels niet beschermd zijn is er geen enkele garantie dat de persoon bij wie je terechtkomt een degelijke opleiding heeft gehad. En er zijn zoveel opleidingen dat het moeilijk is om door het bos de bomen te zien. Natuurlijk zitten er heel degelijke therapeuten en coaches bij, en zal de meerderheid van hen het goed menen.’