Verdiep je intimiteit met 7 godinnen als gids

‘Intimiteit, wat is dat eigenlijk?’ Het is wellicht een van de meest gestelde vragen in de praktijk van psychotherapeute Nathalie Renard. We linken dit woord al snel aan seksualiteit, maar de betekenis is veel ruimer en rijker. Die rijkdom laat Nathalie Renard je ontdekken via de energie van zeven Griekse godinnen.

Tekst Annelies Vanbelle Illustraties Pauline Maréchal

 

Ik ben nog maar net aan de tuintafel aangeschoven en Nathalie heeft me al doorgelicht: ‘Artemis en Athena, die staan nu bij jou op de voorgrond’, flapt ze eruit. Ze vertelt dat ze dat bij de meeste van haar cliënten heeft: met enkele vragen en haar energetische aanvoelen doorgrondt ze welke godin de hoofdrol speelt in hun huidige leven. Naast Artemis en Athena zijn er ook nog Hera, Hestia, Persephone, Demeter en Aphrodite. Er zijn uiteraard meer Griekse godinnen, maar de meeste literatuur houdt het bij deze zeven archetypes: zij volstaan om ons genoeg inzicht en spiegels te bieden.

Zo is ook Renards fascinatie voor deze Griekse godinnen begonnen. Ze zocht een manier om milder, empathischer en begripvoller te worden voor zichzelf en andere vrouwen. De Griekse godinnen bleken de sleutel die deze poort naar minder oordeel opende. ‘Als gezinswetenschapper volgde ik een opleiding tot psychotherapeut en verdiepte me verder in allerlei vormen van zelfontwikkeling. Op dat groeitraject kwam ik ook het boek van Jean Shinoda Bolen tegen, Godinnen in elke vrouw, en zo kwam ik in contact met het kader van de Griekse godinnen. Sindsdien gebruik ik dat met veel succes in mijn praktijk.’

 

Vrouwelijkheid vieren

In haar praktijk behandelt Nathalie Renard enkel vrouwen, in het bijzonder veel vrouwen met een trauma dat impact op hun intimiteit en seksualiteit heeft. Haar overtuiging is dat vrouwen die hun werkelijke vrouwelijke energie ontdekken – los van maatschappelijke context, cultuur, geloof, overtuigingen en loyauteit – veel sterker in hun kracht komen, bewuster in het leven staan en bewustere keuzes kunnen maken. Om zulke bewuste keuzes te kunnen maken moet je inzicht hebben in jezelf en daartoe is het model van de Griekse godinnen zeer nuttig.

Voor we verdergaan, schetst zij deze godinnen even kort: ‘Elke vrouw heeft bij geboorte alle godinnen in zich. Het is aan elke vrouw om dit pakketje van zeven in de loop van haar leven uit te pakken en het in verschillende contexten te laten groeien en ontwikkelen. Een jonge vrouw kan ervan overtuigd zijn dat ze geen kinderen wil en volledig in de onafhankelijke Artemis-energie zitten: niemand nodig, gemakkelijk uit verbinding gaan, toegewijd aan haar ideologie in plaats van aan mensen, vernietigend voor wie haar ideaal niet begrijpt of afwijst, zo vurig dat ze soms zaken of banden volledig afbrandt die haar niet bevallen. Tot ze dertig wordt en ze plots het verlangen voelt om te gaan zorgen, wanneer de moeder in haar ontwaakt. Dan komt ze terecht in haar Demeter-energie. Demeter in haar oervorm staat voor vruchtbaarheid en zorg voor jezelf, de ander, de natuur … Dit type geeft en koestert graag, en zorgt vaak voor harmonie in een gezelschap. Een valkuil voor haar is bijvoorbeeld alleen nog ten dienste van haar gezin staan en te weinig aandacht aan zichzelf schenken.

Diezelfde zorgende focus heeft de trouwe Hera, die volledig op haar partner is gericht. Hem plezieren is haar belangrijkste levensdoel. Eigenlijk zit deze vrouw eeuwig in de wittebroodsweken. Persephone vervoegt – na Demeter en Hera — het trio afhankelijke godinnen: zij is het kindvrouwtje dat speels in het leven staat, maar soms moeilijk verantwoordelijkheid kan nemen. Het lijkt alsof het leven haar overkomt en alsof ze geen grenzen kan aangeven, ook niet tegenover partners. Helemaal wat anders dan de onafhankelijke, rationele Athena, die vooral wil “weten” en gelooft in wetenschappelijke feiten, maar moeilijker tot voelen komt. Zij zou wel wat meer kunnen gebruiken van de wulpse Aphrodite, die de vrouwelijkheid en de schoonheid viert als ze de ruimte krijgt, wat in onze cultuur zelden gebeurt. De oerenergie van Aphrodite is prachtig en heeft weinig te maken met het klassieke schoonheidsideaal dat via Disney en co wordt opgedrongen. Het is je mooi en vrij voelen, los van hoe je eruitziet. Zonder make-up of deftige kleren. Bijvoorbeeld zonder beha als je daar zin in hebt. Heel bevrijdend als jou dat lukt. Maar in onze maatschappij wordt zij al snel onderdrukt. Een jong meisje dat bloedmooi is, wordt gewaarschuwd voor de gevaren daarvan, waardoor haar aantrekkelijkheid en vrouwelijkheid een negatieve lading krijgen.’

 

LEES VERDER IN DE HERFSTEDITIE VAN PSYCHOLOGIES, NU IN DE WINKEL …