psychovistalife

Vegetariër? Zo vermijd je mogelijke vitaminetekorten

Een vegetarisch dieet heeft heel wat voordelen. Maar die voordelen worden al snel tenietgedaan als je de tekorten, die het mijden van dierlijke producten met zich meebrengt, niet aanvult. Waar moet je op letten?

Een dieet uitsluitend gebaseerd op plantaardige producten zorgt ervoor dat je niet altijd voldoende – kritische – voedingsstoffen binnenkrijgt. Zoals bijvoorbeeld de vitamines B12 en D, of bepaalde mineralen waaronder ijzer en zink.

Wat zijn de effecten op je gezondheid?

Vitamine B12 is essentieel voor de celvernieuwing, de productie van rode bloedcellen, de goede werking van neuronen (een tekort kan onder meer depressie in de hand werken) en speelt een rol in de bescherming tegen hart- en vaatziekten. Bij zwangere vrouwen is deze vitamine cruciaal voor de goede ontwikkeling van de foetus.

IJzer, dat aanwezig is in het bloed, zorgt voor het transport van zuurstof doorheen het lichaam en staat mee in voor de stofwisseling. Een tekort aan ijzer kan, naast symptomen van bloedarmoede, zorgen voor chronische vermoeidheid, gevoeligheid aan koude, haaruitval, slechte doorbloeding en een kwetsbare spijsvertering en weerstand, vooral bij vrouwen. Voor mannen is dit minder van toepassing, aangezien zij geen maandelijks bloedverlies hebben.

Vitamine D wordt vooral opgenomen uit zonlicht via de huid. Ze bevordert de opname van calcium en fosfor door de darmen en speelt een rol in de spierontwikkeling. Een tekort aan vitamine D brengt lusteloosheid en spierpijn met zich mee en verhoogt het risico op breuken. Het wordt ook geassocieerd met een hoger risico op hart- en vaatziekten.

Zink werkt in op het immuniteitssysteem. Ze stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen en de ontwikkeling van de foetus bij zwangere vrouwen. Het vermindert ook littekenvorming bij striemen, acné of herpes. Heb je een tekort aan zink, dan ben je snel vermoeid en heb je last van gemoedswisselingen en huidproblemen (droogte, puistjes…).

Jodium, selenium en vitamine B2 zijn andere vitamines waaraan je mogelijk een tekort kan hebben.

Kan je er op een natuurlijke manier iets aan doen?

Jammer genoeg bevatten planten niet altijd voldoende vitamines en mineralen. Is dat toch het geval, dan zijn ze vaak in een veel lagere hoeveelheid aanwezig in vergelijking met producten van dierlijke oorsprong.

Zo bevatten peulvruchten (linzen, kikkererwten, boontjes, gedroogde bonen, soja, erwten) en algen bijvoorbeeld heel wat ijzer en zink. Toch lijden vegetariërs vaak aan een tekort aan zink, want zink van plantaardige oorsprong wordt veel moeilijker opgenomen door het lichaam. Groene groenten (peterselie, spinazie, zurkel) en oliehoudende gewassen zijn ook rijk aan deze mineralen, maar in veel mindere mate.

Bepaalde vitamines zijn een stuk moeilijker te integreren in een vegetarisch dieet. Zo wordt vitamine B12 geproduceerd door bacteriële micro-organismen, die bijna uitsluitend terug te vinden zijn in dierlijke spijsverteringsorganen. Voeding rijk aan vitamine B12 is dus vooral dierlijk van oorsprong: vlees, vis, melkproducten en eieren. Wat vitamine D betreft, is er tijdens de winter te weinig zonlicht om op een natuurlijke manier te voorzien in onze behoefte. Bovendien is er erg weinig voedsel van plantaardige oorsprong dat voldoende vitamine D bevat.

Het is als vegetariër en veganist dan ook sterk aangeraden om aangepaste voedingssupplementen te nemen.

Eén enkel pilletje volstaat

Om vitaminetekorten te vermijden en de voordelen van een plantaardig eetpatroon te optimaliseren, biedt Vista Vegatabs vegetariërs en veganisten met één enkel pilletje de perfecte oplossing. Het bevat de specifieke vitamines en mineralen die niet (of weinig) aanwezig zijn in plantaardige voeding, zoals ijzer, zink en vitamine D en B12 – waarover we het hierboven al hadden – of selenium en vitamine B2.

Dankzij dit duwtje in de rug vermijd je mogelijke tekorten. Bovendien bevat Vista Vegetabs geen enkel dierlijk product, noch de actieve bestanddelen, noch het bindmiddel, zodat het zonder problemen door vegetariërs en veganisten gebruikt kan worden!

Dit artikel werd geschreven in nauwe samenwerking met Vista-Life.
www.vistalife.be