Uitgetest: halotherapie
Regelmatig test een redacteur een therapie, workshop of kuur uit. Deze maand: halotherapie, op adem komen in de geneeskrachtige zoutkamer.
Tekst Sigyn Elst
‘Tijdens de sessie wordt ook medicinaal zout in de lucht verneveld dat in de longen slijm verwijdert en ontstekingen in het hele lichaam vermindert’
‘Het is koud als ik aankom in Grimbergen waar ik word verwacht voor een sessie halotherapie. Ideaal weer om een dag in een wellnesscentrum rond te hangen en omdat het zo ongeveer duizend jaar geleden is dat ik dat nog eens deed, maak ik er gelijk een dag van. Thermae Grimbergen biedt verschillende soorten sauna’s (er is een naakt- en een badpakgedeelte), jacuzzi, maar bijvoorbeeld ook een floatingbad waar je kan drijven op water met hoog zoutgehalte waardoor je je gewichtloos voelt. Verder relaxatieruimtes in verschillende stijlen, beauty- en massageruimtes, en een restaurant. Een dagje vullen lukt hier dus makkelijk.
De laatste nieuwe aanwinst is de halotherapiekamer die zaakvoerder Etienne Van der Zijpen zelf heeft helpen bouwen. Hij kwam op het idee na een reis door Transsylvanië waar hij zoutmijnen bezocht waarin delen waren ingericht als ruimte om er te kuren. ‘Er waren zelfs sportterreinen om te trainen en tegelijk te genieten van de weldaad van de zoutige omgeving. Men vertelde me daar dat een uurtje halotherapie, gelijk staat aan een verblijf van drie dagen aan de kust. Halosis Oudgrieks voor zout, halotherapie streeft ernaar om de helende en weldadige sfeer van een zoutmijn of natuurlijke zoutgrot na te bootsen. In de zoutkamer waar ik me bevind zijn de muren en het plafond bespoten met Himalayazout. Op de grond ligt een dikke laag grof zeezout dat mijn voeten aangenaam masseert terwijl ik naar een van de strandstoeltjes loop om me de komende 50 minuten in te nestelen. Er klinkt gedempte muziek en de ruimte baadt in de warme, oranje gloed van grote zoutlampen. Al na enkele minuten proeven mijn lippen licht zoutig en als ik door mijn mond adem, voel ik het zout zo binnenkomen, een heel aparte sensatie. Etienne legt uit dat er tijdens de sessie ook medicinaal zout in de lucht wordt verneveld dat in de longen slijm verwijdert en ontstekingen in het hele lichaam vermindert. Hij raadt me aan om ontspannen in het stoeltje te liggen, de ogen te sluiten en te focussen op mijn ademhaling. Om de rust compleet te maken, voert hij een bodyscan uit, een meditatie-oefening uit de mindfulness waarbij je je aandacht bij elk lichaamsdeel apart brengt. Dat werkt, want binnen korte tijd bevind ik me in een heerlijke sluimertoestand. Wellicht krijgt wie halotherapie volgt in de toekomst ook een audiotape met instructies voor een bodyscan, laat de zaakvoerder me nog weten.’
Wat is halotherapie? Halotherapie is een medicatievrije behandelmethode voor de luchtwegen en de huid en wordt aangeraden voor mensen met astma of bronchitis, omdat het voor hen een verlichtende werking heeft. Ook wie bijvoorbeeld last heeft van eczeem zal de weldaad ervan ondervinden.
Voor wie? In principe kan iedereen terecht in de zoutkamer want halotherapie heeft ook een algemene rustgevende werking en verhoogt de weerstand. Mensen met ademhalingsproblemen of huidirritaties zullen daarbovenop verlichting voelen.
Prijskaartje?In Thermae Grimbergen kost een sessie halotherapie van 50 minuten € 30. Afhankelijk van de ernst van je kwaal, heb je meerdere sessies nodig.
Meer info?Thermae Grimbergen, Wolvertemsesteenweg 74, 1850 Grimbergen, tel. 02 270 81 96, www.thermae.com. Je vindt ook zoutkamers (niet in een sauna-omgeving) bij o.m. Float & Halo Zentrum Kempen (www.floatzentrum.be/halotherapie) , Lede, en Ninove (www.luchtwegentherapie.be)