Uitgetest: deep work

Ook zo gefrustreerd door al die verstorende mails, whatsapps, tweets and alikes die je dag wegvreten en je met een onvoldaan gevoel achterlaten? Diep werk van Cal Newport leert je hoe je diep kan wegzinken in één activiteit en je werkdag – zelfs na een paar uur – tevreden kan afronden. Journaliste Katrien Elen nam het boek onder de arm en dook de ervaring in.

Tekst Katrien Elen

 

Over de vraag “wat heb je vandaag gedaan?”, moet ik geen twee keer nadenken. Ik heb vandaag héél wat gedaan. Maar de fijnste gewaarwording is een gevoel van intens plezier

Begin september. Ik heb te veel hooi op mijn vork genomen. Ik klik heen en weer tussen drie mailboxen, check de berichtjes die binnenkomen op Twitter, Instagram en Facebook, bekijk in paniek mijn agenda’s en scrol eindeloos door mijn takenlijstjes in Evernote. Mijn werktelefoon rinkelt, WhatsApp pingt en mijn gsm zoemt ertussendoor. Ik geraak geen stap vooruit, ik vink voortdurend taakjes af maar kom niet tot de essentie: er moet een website klaar, een beleidsnota en twee artikels geschreven. Enter Diep werk van Cal Newport! Hij verleidt me met het idee om niet méér te gaan werken maar wel harder en op een hoogwaardiger niveau. Hij belooft me voldoening en resultaten die het verschil zullen maken. Klinkt als too good to be true.

Ik spreek erover met Bart, een ‘diepwerkende’ vriend die een internationale en veeleisende job in de telecomsector vlotjes combineert met een rijk gevuld privéleven. Hij drukt me op het hart om te stoppen met multitasken en serieel te gaan werken: ‘Multitasken doet je aan kwaliteit en productiviteit verliezen. Neem een taak vast en hou ze vast tot je er helemaal klaar mee bent.’ Met een nieuwe planning probeer ik de controle te krijgen over mijn werk. In plaats van to-dolijstjes van de ene naar de andere week te slepen, stelt Newport voor dat ik tijdsblokken vrijhoud voor belangrijk werk. Kleine taakjes zoals mails en telefoontjes moeten naar de periferie van de dag en mogen mijn ritme niet bepalen.

Een week in blokken

Maandag. In plaats van eerst een lijstje to do’s af te handelen, start ik mijn dag met grote opdrachten waarvoor ik concentratie nodig heb. Het resultaat? Tegen de middag loop ik al rond met een gevoel van voldoening, want ik heb eindelijk dat eerste hoofdstuk voor de beleidsnota geschreven en het heeft niet eens veel tijd gekost. In mijn namiddagdipje doe ik snel enkele kleinere taken maar mijn dag kan eigenlijk al niet meer stuk. Na een paar dagen heb ik de routine beet, maar het blijft iedere dag een overwinning op mezelf. Belangrijk en groot werk verrichten is tijdsintensief en geeft geen instantsuccesgevoel. Nadenken over de missie van je bedrijf is helaas veel minder meetbaar dan tien e-mails beantwoorden, maar uiteraard veel fundamenteler.