Tips ter voorkoming van hartaandoeningen
Voorkom hart- en vaatziekten. Het is uiteindelijk een kwestie van enkele goede gewoonten …
Geslacht, erfelijkheid en leeftijd spelen natuurlijk een grote rol in de gezondheid van het hart, maar ook andere factoren die makkelijk aan te passen zijn kunnen het risico op beroertes, hoge bloeddruk, hartritmestoornissen of hartfalen beperken.
Eet gezond. Het mediterrane dieet is favoriet bij alle cardiologen, precies omdat je er je cholesterol mee op peil kunt houden. Op het menu: verse groenten en fruit, veel vis, schelpdieren en wit vlees, minder rood vlees en, voor het bakken en de smaak, olijfolie. Het doel? Het lichaam voorzien van goede vetten, enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetzuren en antioxidanten. Zij verminderen immers de ‘slechte’ cholesterol en vertragen de celveroudering. Daarnaast zijn natuurlijk ook vitaminen en mineralen essentieel voor een goede werking van het organisme.
Stop met roken. Duw je laatste sigaret uit en voorkom tromboses en hartaanvallen. Wie na een hartprobleem stopt, vermindert het risico op herhaling met 50%. Ga langs bij een arts of zelfhulpgroep als het een onoverkomelijke opgave lijkt …
Beweeg. Neem de trap, loop met stevige tred, ga zwemmen, … Maar wees voorzichtig: vooral na je veertigste moet je eerst met je arts overleggen alvorens een cardiosport aan te vatten.
Slaap voldoende. Mensen met slaapgebrek lopen meer kans op hoge bloeddruk, diabetes en gewichtsproblemen – factoren die hart- en vaatziekten in de hand werken. Studies bevelen minstens 7 uur slaap per nacht aan. Nog een goede gewoonte: op vaste tijden gaan slapen en weer opstaan in een koele, geventileerde ruimte.
Houd stress onder controle. Hoge bloeddruk, hoge cholesterol, onevenwichtige voeding, overmatig gebruik van tabak en alcohol … gaan vaak hand in hand met veel stress. Doe yoga, leer neen te zeggen en laat je niet opzadelen met te veel werk, zorg dat je vooral kunt ontspannen tijdens het weekend … Als die ‘klassieke’ methoden niet werken voor jou, kun je ‘cardiac coherence’ uitproberen, een ademhalingstechniek om stress en angst te bedaren. Je kunt ook een ayurvedische arts raadplegen om je hartchakra, in het midden van de borst, vrij te maken. Een geblokkeerde hartchakra veroorzaakt immers rugpijn, spanningen in het lichaam en hartproblemen.
Neem co-enzym Q10-supplementen. Voor mensen met chronisch hartfalen (nog steeds 2 à 3% van de bevolking), zou de inname van co-enzym Q10 het risico op overlijden met 43% verminderen dankzij zijn sleutelrol in de energieproductie. Ook de noodzaak aan harttransplantaties en ziekenhuisopnames neemt erdoor af. Dat zijn althans de bevindingen van Q-Symbio, een internationale studie (420 patiënten in negen landen). Samengevat wordt chronisch hartfalen gekenmerkt door een gebrek aan energie in het hart. De oorzaak: uitputting van de co-enzym Q10-reserves in het hartweefsel. Svend Aage Mortensen, hoofdarts van het cardiologisch centrum van het universitair ziekenhuis van Kopenhagen die het onderzoek leidt, zegt: ‘Co-enzym Q10 ondersteunt de celprocessen met betrekking tot de energiestofwisseling. De deficiënte hartspier krijgt daardoor weer kracht’. Co-enzym Q10 is meer dan een voedingssupplement. Het wordt immers gebruikt als aanvulling bij conventionele behandelingen met geneesmiddelen en zou aan de basis liggen van een ware revolutie in de medische wereld. Naast zijn gunstige effecten op het hart, zou het immers ook de kosten van de gezondheidszorg kunnen drukken. Een inname van 50 mg of 100 mg Q10 per dag geeft opnieuw energie in alle gevallen van vermoeidheid.
Wanneer moet je op raadpleging? Ook al hoef je niet meteen naar een cardioloog voor een check-up van je hart, vanaf de leeftijd van 40 jaar overweeg je best een onderzoek bij je huisarts, ook al zijn er geen risicofactoren in het spel. Laat niet alleen je cholesterolgehalte preventief controleren, maar ook je bloeddruk en hartslag.