Tijd voor verandering (of toch een beetje)
Stap 3 Hoe maak je een realistische start?
Maak geen te algemene plannen. Denk je: ik ga vanaf nu gezonder leven, dan kan je het in feite al bijna vergeten. Dat voornemen is te groot en te vaag om echt realiseerbaar te zijn. Hou je voornemen overzichtelijk, klein en concreet. We denken graag groots, maar in dit geval denk je beter klein of mini. Soms heeft een kleine ingreep zelfs meer effect dan je zou denken: elke dag je bed opmaken en je raam openzetten, geeft je misschien een opgeruimd gevoel waardoor je de dag beter begint. En een goed voornemen dat werkelijk vorm krijgt, geeft je meer doorzettingsvermogen en vertrouwen om ook een volgende vol te houden, zo simpel is het blijkbaar. Zegt althans Charles Duhigg, auteur van The Power of Habit. Hij noemt het keystone habits: kleine nieuwe gewoonten die ook verandering teweegbrengen in andere domeinen van je leven. ‘Zo wordt je bed opmaken effectief gelinkt aan een betere productiviteit, een groter gevoel van welzijn en zelfs beter kunnen omgaan met je budget’, signaleert hij. ‘Die kleine veranderingen veroorzaken namelijk kettingreacties waardoor ook in andere domeinen veranderingen plaatsvinden.’
Denk niet dat het geen inspanning zal vragen. Het leven is geen Amerikaanse bestseller, dat heb je inmiddels al door. Verandering vraagt moeite. Altijd. Maar ook weer niet eeuwig. Volgens onderzoek aan University College London in 2010 blijkt dat je gemiddeld 66 dagen nodig hebt om een oude gewoonte om te zetten in een nieuwe. Eenmaal een gewoonte geïnstalleerd is, wordt ook dat weer routine, en routine heeft als heerlijke eigenschap dat ze weinig inspanning vraagt. Het gebeurt gewoon, je maakt er geen gedachten aan vuil. Sla jezelf ook niet dood als het je na die 66 dagen niet helemaal gelukt is: het onderzoek noteerde resultaten in een scala tussen 18 en 254 dagen. Iedereen is anders, en het ene goede voornemen is het andere niet. Wie weet gaat het bij jou wel juist heel snel.
Allerbelangrijkste vraag: wil ik dit echt? Maar dan ook echt-echt? Hoe diep zit mijn motivatie? Kwel jezelf niet met goede voornemens die niet bij jou horen. Check daarom ook of wat je jezelf voorneemt echt is wat jij (op dit moment) nodig hebt. Je belooft jezelf misschien wel dat je meer gaat bewegen of meer aan timemanagement gaat doen, maar wat precies drijft je ertoe om dat te beslissen? Laat je je echt motiveren door iets wat je intrinsiek diep vanbinnen wil? Of jaag je een soort perfectie na omdat je vindt dat iets nu eenmaal zo hoort? Gaat het om principes die je jezelf oplegt? Of volg je onbewust eigenlijk de verlangens van een ander? Heb je geen idee wat er achter je motivaties schuilt, doe dan de test (zie verder) en herformuleer indien nodig je plan.