‘Thee heeft een even groot smakenpalet als wijn’, Jessica Van Humbeeck

Koude dagen vragen erom dat je met een kop warme thee op de sofa gaat zitten met een dekentje. Maar er zijn nog heel wat meer gelegenheden waarop thee geweldig kan smaken. Jessica Van Humbeeck maakte er haar passie van en bracht het prachtige boek uit But first, tea

Tekst: Kristel Bruynseels – Beeld: Dorothee Dubois

Waarom thee?

Jessica Van Humbeeck: ‘Ik heb altijd van thee gehouden. Mijn mama was een fervent theedrinker, het waren ‘onze’ momenten: samen aan tafel met een kopje thee, of op de zetel onder een dekentje bij een film. Maar vanaf het moment dat ik begon te werken, werd ik koffieverslaafd. Toen ik twee maal geveld werd door een burn-out, greep ik opnieuw naar thee. Het werd een zoektocht naar de helende werking van de kruiden: hoe zou thee mij kunnen helpen er weer bovenop te komen? Ik leerde niet enkel over de thee zelf, maar ook over de ceremonies die erbij horen. Mijn oude passie kreeg weer vleugels, en ondertussen zijn we een website, drie winkels en een boek verder!’

Er is thee en thee natuurlijk.

JVH: ‘Wat wij in het algemeen thee noemen, is niet altijd thee. ‘Echte’ thee komt van de theeplant: Camellia sinensis. Thee is de infusie van delen van de theeplant. Dat kunnen blaadjes, twijgjes en knoppen, of de combinatie ervan zijn. Van variëteiten van deze plant wordt witte, groene, zwarte, oolong, gele en donkere thee gemaakt. Al het andere dat wij als thee benoemen, zijn eigenlijk kruiden- of fruitinfusies.

Er zijn tientallen manieren om theeblaadjes en kruiden te verwerken en te bereiden, en allemaal hebben ze hun specifieke smaak en werking. Zelfs het soort water dat je kiest bij je thee, speelt een rol. Zo is groene thee bijvoorbeeld opwekkend, maar als je ‘m fout bereidt, wordt die thee erg bitter en noem ik ‘m eerder een ‘stresskopje’. Niet lekker.’

Er wordt heel wat gezegd over de gezondheidsaspecten van thee?
JVH: ‘Dat klopt, er doen veel verhalen de ronde. En thee heeft inderdaad heilzame eigenschappen voor lichaam en geest. Er zijn helaas heel wat mythes, zo bevatten bepaalde theesoorten heel wat antioxidanten, maar of ze je kunnen beschermen tegen kanker, dat is misschien een brug te ver. Ik heb me verdiept in welke kruiden welk effect hebben, uit noodzaak. Groene thee was helemaal niet zo goed voor me tijdens mijn burn-out, hoewel groene thee opwekkend is. Mijn lichaam had toen stevig geoxideerde oolong thee nodig om weer in balans te komen. Op die manier ben ik op steeds verder gaan zoeken: wat kan thee betekenen, voor wie, op welk moment?’

Je schrijft ook over theeceremonies?

JVH: ‘Ik hou heel erg van de verschillende theeceremonies. De matcha-ceremonie bijvoorbeeld is echt een zen-moment. Hoewel matcha op zich opwekkend is, is de traditionele Japanse manier van bereiden net heel rustgevend. De Marokkaanse munt-thee-ceremonie roept dan weer een vakantiesfeer op. De Chinese theeceremonie vind ik ook erg leuk: lekker mogen morsen met water. En dan heb je de Britse nog natuurlijk: thee met alles wat daarbij hoort, scones, hapjes … Zo’n afternoon tea is een echt me- of we-time momentje, alleen maar genieten, bijpraten met vriendinnen of familie, heerlijk. Thee heeft immers ook een sociale betekenis. We leven in een snelle, digitale wereld. Als ik bij mama op de thee ga, nemen we onze tijd en gaan de gsm’s uit.’

Wat heb je altijd in huis?

JVH: ‘Een goede earl grey (lacht). Dat is mijn favoriete thee, al jaren. Ik drink die los en voeg er niets aan toe. En zwarte thee met bergamotolie, alleen die geur al maakt me gelukkig. Thee is ook de nieuwe wijn. Ik heb zelf drie kindjes, was drie keer zwanger op acht jaar tijd en ik ben sowieso geen fervent alcoholdrinker, dus kreeg ik meestal gewoon water. Dus ging ik zelf op zoek naar iets: thee kan perfect in wijnglas geserveerd, ziet er mooi uit en is alcoholvrij. Je kan thee pairen, zoals je dat met wijn doet. Groene thee past bij vis, bijvoorbeeld. Thee heeft een even uitgebreid smakenpalet als wijn.

Heel wat mensen hebben enkel thee gedronken toen ze ziek waren, dat is jammer. Thee is zo veel meer: soep, koude thee, kruideninfusies die toegankelijk zijn, je kan er mee koken, thee is de nieuwe wijn, enzovoort. Zo kan je met agavesiroop, citrusthee en tapiocaballetjes perfect thee-limonade maken. Heerlijk op warme dagen.’

Meer inspiratie?

But first, tea, Jessica Van Humbeeck (Borgerhoff & Lamberigts, 2018)
www.theemeteenverhaal.eu