Recept met boontjes: Wok van tijgergarnalen, bonen en gember

Of het nu snijbonen, prinsessenbonen of sperziebonen zijn, ze moeten allemaal een heldere, uniforme kleur hebben en mogen vooral niet verdroogd zijn of vlekken of kneuzingen vertonen. Een trucje om frisheid te herkennen: als de boon in twee wordt gebroken moet er op de plaats van de breuk een druppeltje water verschijnen. Kies eerder extra fijne boontjes, om de kans op draden te verkleinen. Bonen kunnen minstens vier dagen in de groentela van de koelkast bewaard worden.

Opdat ze al hun voedingsstoffen en hun smaak zouden behouden worden boontjes het best een tiental minuten gestoomd. Je kan ze ook koken in zoutwater (gedurende zo’n 15 tot 20 minuten) en ze vervolgens in heel koud water onderdompelen om de chlorofyl vast te houden en de mooie groene kleur te behouden. Eenmaal gekookt kunnen ze in een salade met peterselie, kervel of bieslook, of in combinatie met rauwe groenten, gekonfijte spiermaagjes of mozzarella worden opgediend. Beetgaar of gestoomd smaken ze perfect met een scheutje olijfolie of room en een mespuntje knoflook.

Bonen zijn ook ideaal in een eenpansgerecht met gebakken aardappelen, tomaten of courgettes. Probeer ook de Aziatische wijze, met curry en/of gelakte zalmsteaks met sojasaus. Licht en lekker! Bonen zijn bijzonder caloriearm (ze bevatten 90 % water) en behoren tot de eiwitrijkste groenten. Ze bevatten ook heel wat vitamine E en C (doeltreffende antioxidanten) en provitamine A. Noteer ook het uitstekende gehalte aan vitaminen B9, ook wel foliumzuur genoemd, die noodzakelijk zijn voor de groei en de vermenigvuldiging van cellen en warm worden aanbevolen aan kinderen en zwangere vrouwen.

Voor 4 personen

Bereiding: 20 min
Kooktijd: 20 min

Ingrediënten

200 g tijgergarnalen
100 g platte bonen
100 g sperziebonen
100 g sugar snaps
100 g sojascheuten
1 rode ui
4 mini rode paprika’s
1 klein stukje verse gember
1 teentje knoflook
sesamzaadjes
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel olie
peper en zout

Bereiding

– Verwijder de draden van de bonen en de sugar snaps, spoel en kook ze in gezouten water of stoom ze gedurende ongeveer tien minuten tot ze knapperig beetgaar zijn.
– Spoel de sojascheuten.
– Verhit de olie in een wok of pan en bak de tijgergarnalen.
– Voeg er de knoflook, in ringen gesneden rode ui, geschilde en gehakte gember, bonen, sojascheuten en minipaprika’s aan toe.
– Giet de sojasaus in een pan en laat ze al roerend gedurende 5 minuten koken.
– Kruid met peper en zout, meng alles en dien op.

Suggestie: Deze wok van tijgergarnalen past ook uitstekend bij rijst of rijstnoedels.