Recept: Tomaten gevuld met quinoa en tofu

Tegenwoordig vinden we ze het hele jaar door in de winkel, maar ze blijven toch op hun best van juli tot oktober. Rood, oranje, zwart, langwerpig, rond, in trosjes … de variëteiten zijn legio! Een goede tomaat voelt veerkrachtig aan, geurt lekker, glimt mooi en vertoont geen kneuzingen. Eens in huis kan ze wel enkele dagen op kamertemperatuur bewaard worden. Vermijd de koelkast, want daar verliest ze al haar smaak en verrimpelt ze snel. Als een tomaat mooi rijp is volstaan een beetje zout en een scheutje olijfolie om er de zomervrucht bij uitstek van te maken.

Lekker in gemengde slaatjes maar smaakt ook opperbest als sap of in een lekker koele gazpacho. Om een tomaat gemakkelijk te pellen dompel je ze gewoon enkele seconden onder in kokend water. Je kan ze versnijden in kwartjes, schijfjes of dobbelsteentjes en zo verwerken in tal van gerechten. In juli zijn tomaten op hun best én het goedkoopst.

Ideaal dus om er sauzen, tomatenconcassee of coulis van te maken en in te vriezen. Een tomaat bestaat uit ongeveer 95 % water en heeft dus een lage energiewaarde (15 kcal/100 g) – ideaal dus voor je lijn. Wel bevat ze grote hoeveelheden vitamine C, die gekend zijn voor hun ontstekingswerende eigenschappen en bijdragen tot een betere opname van calcium en ijzer. Verder bevat ze ook veel vitamine E, een krachtige antioxidant.

Haar grootste troef is ongetwijfeld de rijke concentraties lycopeen en betacaroteen, die de tomaat haar mooie rode kleur geeft en onze cellen beschermt tegen aanvallen van vrije radicalen. Aan al dat goeds is één minpuntje verbonden: de pel en de zaden kunnen gevoelige verteringsstelsels irriteren.

Psychologie

Voor 4 personen

Voorbereiding: 30 min Bereidingstijd: 1 uur 15 min

Ingrediënten

8 tomaten
1 ui
2 teentjes knoflook
2 eetlepels olijfolie
1 takje tijm
50 g quinoa
1 ei
150 g verse tofu
1 beschuit
10 cl melk
peper en zout

Bereiding

– Week de beschuit in melk.
– Spoel de tomaten, snij een ‘hoedje’ op 2/3.
– Hol de tomaten uit en snij het vruchtvlees in dobbelstenen.
-Pel en versnipper de ui en knoflook.

– Verhit 1 eetlepel olie in een pan en fruit de uien.
– Rits de tijm van het steeltje boven de pan, voeg er de knoflook en de in blokjes gesneden tomaten aan toe en laat gedurende twintig minuten sudderen.

– Af en toe roeren. Spoel de quinoa, laat uitlekken en giet in een kookpan.
– Overgiet met ongeveer 2 maal het volume van de quinoa aan koud water, breng daarna aan de kook en laat gedurende 10 minuten zachtjes doorkoken.
– Verwarm de oven voor op 170°C.
– Giet de quinoa af en meng met de verkruimelde tofu, het ei, de beschuit en de melk.
– Meng al roerend met de inhoud van de pan, kruid met peper en zout en meng goed.
– Vul de tomaten met het mengsel en schik in een ovenschaal, besprenkel met de resterende olijfolie, giet een beetje water in de schaal en bak gedurende ongeveer 40 minuten.

Variatie: De tomaten kunnen ook vervangen worden door courgette of paprika.