Recept met boontjes: Salade van kip en sperziebonen
Of het nu snijbonen, prinsessenbonen of sperziebonen zijn, ze moeten allemaal een heldere, uniforme kleur hebben en mogen vooral niet verdroogd zijn of vlekken of kneuzingen vertonen. Een trucje om frisheid te herkennen: als de boon in twee wordt gebroken moet er op de plaats van de breuk een druppeltje water verschijnen. Kies eerder extra fijne boontjes, om de kans op draden te verkleinen. Bonen kunnen minstens vier dagen in de groentela van de koelkast bewaard worden.
Opdat ze al hun voedingsstoffen en hun smaak zouden behouden worden boontjes het best een tiental minuten gestoomd. Je kan ze ook koken in zoutwater (gedurende zo’n 15 tot 20 minuten) en ze vervolgens in heel koud water onderdompelen om de chlorofyl vast te houden en de mooie groene kleur te behouden. Eenmaal gekookt kunnen ze in een salade met peterselie, kervel of bieslook, of in combinatie met rauwe groenten, gekonfijte spiermaagjes of mozzarella worden opgediend. Beetgaar of gestoomd smaken ze perfect met een scheutje olijfolie of room en een mespuntje knoflook. Bonen zijn ook ideaal in een eenpansgerecht met gebakken aardappelen, tomaten of courgettes.
Probeer ook de Aziatische wijze, met curry en/of gelakte zalmsteaks met sojasaus. Licht en lekker! Bonen zijn bijzonder caloriearm (ze bevatten 90 % water) en behoren tot de eiwitrijkste groenten. Ze bevatten ook heel wat vitamine E en C (doeltreffende antioxidanten) en provitamine A. Noteer ook het uitstekende gehalte aan vitaminen B9, ook wel foliumzuur genoemd, die noodzakelijk zijn voor de groei en de vermenigvuldiging van cellen en warm worden aanbevolen aan kinderen en zwangere vrouwen.
Ingrediënten (voor 4 personen)
160 g sperziebonen
2 kipfilets
2 stengels groene bleekselder
½ rode paprika
2 stengels lente-uitjes
1 verse tijm
20 g peterselie
40 g koolzaadolie
160 g gemengde jonge sla
peper en zout
Bereiding
– Maak de bonen schoon, kook ze in een grote hoeveelheid zoutwater en laat vervolgens afkoelen.
– Bak de kipfilets lichtbruin in de pan en breng op smaak.
– Snij ze in reepjes.
– Maak de selder en paprika schoon, snij ze in reepjes en hou ze koel.
– Snij de lente-uitjes. Hak de peterselie fijn.
– Meng alle ingrediënten in een kom en voeg er de mix van jonge sla aan toe.
– Voeg ten slotte nog de koolzaadolie en de tijm toe en breng op smaak.