Recept: Chocolade-dessertje met crème anglaise
Ingrediënten (voor 6 dessertjes)
Voor het chocoladedessertje
1 liter rijstmelk 2 zakjes agar-agarpoeder* snuifje fijn wit zeezout
2 ½ el hazelnootrozijnenpasta
1/2 kop cacaopoeder 1/4 kop instant yannoh granenkoffie*
1 ½ el kuzu, opgelost in een beetje koude rijstmelk
2 el rijststroop*
2 el ahornsiroop
1/2 kop carobekorrels
1 ½ tl vanillepoeder geraspte schil van 2 appelsienen
Voor de crème anglaise
2/3 kop cashews, 5 uur geweekt en afgegoten
½ kop rijstmelk
¼ kop rijststroop (of honing)
2 tl vanille-extract
Bereiding chocoladedessertje
– Doe de rijstmelk in een steelpannetje en voeg de agar-agar toe, alsook het snuifje zout, de hazelnootrozijnenpasta, de cacao, de yannoh en de kuzu.
– Breng al roerend aan de kook.Maak het zoeter met de rijststroop en de ahornsiroop.
– Proef of het voor jou zoet genoeg is, anders is het nu het moment om bij te zoeten.
– Zet het vuur af en voeg de carobekorrels toe, het vanillepoeder en de geraspte schil van 2 appelsienen.
– Laat opstijven in een ondiepe schaal in de ijskast.
– Mix tot een zijdezachte pudding en serveer met de crème anglaise.
* Agar-agar is een bindmiddel uit zeewier. Het doet desserten en aspics opstijven zoals gelatine dat doet. Je vindt agar-agar in poeder- en vlokjesvorm in de biowinkel. De vlokjes moeten op voorhand geweekt worden en zijn minder krachtig. – Instant yannoh granenkoffie is een koffie op basis van cichorei, rogge, gerst en eikels. Het is te vergelijken met koffie qua smaak, maar bevat geen cafeïne. – Rijststroop is een zoetmiddel op basis van rijst. Het is een tweevoudige suiker en daarom veiliger voor de bloedsuikerspiegel. Je kan het eventueel vervangen door honing.
Bereiding crème anglaise
– Blend alles tot het smeuïg is.
– Serveer met muntblaadjes en bosbessen.