Polyamoreuze relaties, trend of taboe?
Het valt op: in onze relaties durven we meer out of the box te denken. Lang niet iedereen kiest nog voor een monogame relatie tot de dood ons scheidt. Geen verrassing eigenlijk als je de hoge scheidingspercentages ziet. Zo stappen heel wat Vlamingen tegenwoordig in een polyamoreuze relatie, een intieme relatie met meerdere partners. Een trend om te volgen…?
Tekst Katrien Elen – Beeld Shutterstock
JA, want…
… alternatieve relatievormen doen je bewuster kiezen. Heb je je al eens afgevraagd waarom jij (serieel) monogaam bent? Wellicht omdat dit ‘de standaard’ is in onze maatschappij. Het is niet ongezond om er af en toe bij stil te staan of die levensstijl wel echt bij je past en of je wel je hele leven bij dezelfde partner wil blijven.
… monogamie is niet bepaald een succesrecept. Kijk maar naar het aantal huwelijken dat op de klippen loopt. Een op de vier Vlamingen zou bovendien ooit vreemdgaan. Misschien is monogamie wel ‘buitenproportioneel moeilijk’, suggereert psychotherapeute Esther Perel in Liefde in verhouding.
… intiem contact met meerdere mensen is van alle tijden. Reeds in de prehistorie werden mannen en vrouwen volgens sommige historici gedeeld. In de Griekse Oudheid mochten alleen mannen dan weer relaties aangaan met meerdere vrouwen, bij de Romeinen hadden ook welgestelde vrouwen dat recht. Het christendom veranderde onze kijk op seksualiteit, maar in de 19deeeuw doken polygemeenschappen opnieuw op, denk maar aan de mormonen. In de 20steeeuw betekende de verheerlijking van de vrije liefde een boost voor polyamoreuze relaties, zeker in kunstenaarskringen.
… je krijgt regelmatig een dosis New Relationship Energy. Als je in een monogame relatie verliefd wordt op een ander, probeer je dat te onderdrukken. Frustrerend! In een polyamoreuze relatie kan je wel heerlijk genieten van die vlinders in de buik. Verder is het bekijken van je partner door de ogen van een derde – de triangulaire blik – bijzonder erotiserend.
… liefde is geen schaars goed. Veel mensen zien de liefde als een taart die je verdeelt. Als je dus twee of meerdere partners hebt, zouden die vanuit deze gedachte minder liefde krijgen. Volgens ervaringsdeskundigen klopt dat niet: moeders van twee kinderen houden toch ook evenveel van beid?
… in een polyamoreuze relatie wordt er vaak meer gecommuniceerd. Om een driehoeksverhouding te doen werken, ben je verplicht de dingen uit te spreken en afspraken te maken. Daardoor gaan veel polyamoreuze relaties echt wel in de diepte en zijn het geen losbandige seksrelaties.
… de druk valt weg om in één partner alles te vinden. Je partner moet niet én je beste vriend, je sportmaatje, je therapeut, je ultieme onenightstand en zorgzame vader voor je kinderen zijn. Je kan die verwachtingen verdelen over meerdere personen en dat werkt soms bijzonder verrijkend.
… je kan samen zorgdragen voor elkaar. Waarom niet alleen de zorg voor de kinderen verdelen, maar ook die voor een partner in een periode dat het wat minder gaat? Historica Anaïs Van Ertvelde van de podcast Vuile Lakens zegt hierover in Ik hou van jou en jou en jou van Nathalie Cardinaels: ‘Poly’s hebben zowel een grote drang naar vrijheid als een bovenmatige behoefte aan geborgenheid en binding met andere mensen. Polyamorie biedt een manier om die twee met elkaar in verbinding te brengen.’
Mààr… >>>