Ontwikkel je intuïtieve intelligentie
Als omgevingsfactoren in conflict zijn met je intuïtie lijkt het soms de makkelijkste keuze om je intuïtie weg te stoppen. Maar die is sterk en komt uiteindelijk altijd weer bovendrijven.
Als omgevingsfactoren in conflict zijn met je intuïtie lijkt het soms de makkelijkste keuze om je intuïtie weg te stoppen. Maar die is sterk en komt uiteindelijk altijd weer bovendrijven.
Intuïtie gebruiken we vaker dan we denken, misschien wel de hele dag door. Als je bijvoorbeeld ’s ochtends op de trein stapt en een zitplaats moet kiezen. Waar ga je zitten? Hoe voelen je medepassagiers aan? Welke uitstraling heeft hij of zij? Waar voel je je op je gemak, waar hangt een goede ‘energie’? Of je komt een goede vriendin tegen die zegt dat het prima gaat, terwijl je meteen ‘aanvoelt’ dat dat niet klopt. Of je kind komt terug van school en je weet meteen dat er iets aan de hand is. Intuïtie is een talent dat we allemaal hebben, maar te weinig leren gebruiken en toepassen. Je kan het een tijd proberen te negeren, of je er door anderen vanaf laten brengen. Dat gebeurt als omgevingsfactoren in conflict zijn met je intuïtie en het dan de makkelijkste keuze is ze weg te stoppen. Zo hebben we als kind allemaal wel eens intuïtief zaken aangevoeld die door volwassenen rondom ons ontkend of tegengesproken werden. Dat brengt je in de war. Niet gek dat we dan – onbewust – gaan besluiten dat intuïtie als informatiebron niet te vertrouwen is. Maar intuïtie is sterk en komt uiteindelijk altijd opnieuw bovendrijven.
Door de ruis heen
Iedereen heeft het vermogen om zijn of haar intuïtie te ontwikkelen. ‘De voorwaarde is dat je bereid bent met jezelf aan de slag te gaan’, legt Annette van den Berg uit. ‘Het is belangrijk naar jezelf te kijken. Anders zal je de ruis die bij ons allen aanwezig is, te veel meenemen. Het is als bij iemand die zingt: die moet ook stemoefeningen doen. Bij intuïtie is het belangrijk om er een soort tweede natuur van te maken, binnen te kijken bij jezelf en je af te vragen wat nodig is. Omdat hooggevoelige mensen sterker op prikkels reageren, is intuïtie voor hen daardoor meer toegankelijk. Maar het kan ook omgekeerd werken: sommige hooggevoelige personen hebben geleerd zich af te schermen, hun bewustzijn af te sluiten.’
Tussen mannen en vrouwen is er volgens haar geen verschil wat intuïtie betreft. ‘Het beeld leeft wel dat vrouwen meer intuïtief zijn, maar er zijn genoeg voorbeelden van mannen die gebruikmaken van hun intuïtie. Denk maar aan Steve Jobs en Einstein’, haalt ze aan. Iedereen kan het dus leren. ‘Kinderen maken de verbinding met intuïtie vaak makkelijker dan volwassenen, tenminste, als die intuïtie er mag zijn. Soms is er immers een sterke maatschappelijke druk of worden er door de omgeving grenzen gesteld aan hoe kinderen met de realiteit mogen omgaan. Als ouders die intuïtie opblazen of weglachen, heeft dat invloed op kinderen. Je gaat als ouder best zo onnadrukkelijk mogelijk om met de manier waarop kinderen hun binnenwereld en buitenwereld met elkaar verbinden. Dan mag het er gewoon zijn.’
Meer weten, meer lezen?
- www.effectieveintuitie.nl
- Werkboek hooggevoeligheid en mindfulness. Geluk, veerkracht en intuïtie, Carolina Bont (Kosmos, 2017)
- Een nieuwe werkelijkheid, Carolina Bont (Spirit-Kosmos, 2006)
- Ben ik dat? Wat hersenonderzoek vertelt over onszelf, Mark Mieras (Nieuw Amsterdam, 2010)
Hoe je concreet aan je intuïtie kan werken, lees je in de zomereditie van Psychologies, vanaf 6 juli in de winkel.