Online therapie, iets voor jou?
MAAR…
… online therapie helpt niet bij zwaar lijden. Als de problemen complex zijn of heel diep zitten, is online therapie wellicht niet effectief genoeg. Daarenboven hebben die patiënten er vaak al weinig vertrouwen in dat ze ooit geholpen zullen worden. Een app is voor dit publiek weinig overtuigend.
… de band tussen therapeut en patiënt is online nooit zo sterk als offline. En laat die band net doorslaggevend zijn voor de effectiviteit van therapie.
… online gaan nuances verloren. Bij uitgeschreven berichten ontbreken lichaamstaal en non-verbale signalen. Bovendien is het niet iedereen gegeven om gevoelens neer te typen. Als het contact niet live is, kan een patiënt zijn woorden bovendien meer overdenken terwijl net in de spontaniteit van een gesprek veel verborgen boodschappen kunnen zitten. Daarnaast is het zonder oogcontact veel moeilijker om als psycholoog echt connectie te maken met een patiënt en een vertrouwensband op te bouwen.
… wat met privacy? Je mag er niet aan denken dat jouw bekentenissen bij de psycholoog naar je verzekeringsmaatschappij of werkgever gaan, toch?
… hoe check je de kwaliteit? Zijn het wel gediplomeerde psychologen aan de andere kant van de lijn? En hoe zit het met risicovolle situaties? Heeft de app daar richtlijnen over en kunnen ze je bijvoorbeeld opsporen waar je bent via het IP-adres, mocht je suïcidale tekenen geven?
… gaan we niet in therapie om een echt gesprek te hebben met iemand? En niemand is toch ooit psycholoog geworden om met patiënten te communiceren via een app?
KORTOM: Gebruik online therapie eerder preventief in een vroeg stadium, om te vermijden dat de klachten verergeren of wanneer echte therapie omwille van omstandigheden niet meteen beschikbaar is. Idealiter is online therapie dan ook een aanvulling op gewone therapie, en geen vervanging ervan. De praktijk geeft ook aan dat eerst online therapie volgen een latere stap naar een live-therapeut kan helpen verlagen.