Natuurlijk gezond: Ajowan voor de spijsvertering

Ajowan – ook wel Indische thee genoemd – komt oorspronkelijk uit Midden-Azië, waar de plant gebruikt wordt in de farmacie en in de keuken. In België is ajowan nog niet zo bekend. De schermbloemige planten met witte bloemen danken hun aroma aan de hoeveelheid thymol die ze bevatten.

Hun pikante smaak doet denken aan een mengeling van tijm, kaneel en komijn, met een lichte anijstoets. In Indiase restaurants komen de grijsachtige, ovale en gestreepte zaden vaak op tafel na de maaltijd. Meestal worden ze gemengd met venkel en enkele suikerbolletjes. Ze stimuleren de spijsvertering en werken infectiewerend.

Welke stoffen bevat de plant?


De zaden bestaan voor 50 % uit monoterpenen: molecules die je gemoed een boost geven en die de luchtwegen vrijmaken. Dankzij die positieve eigenschappen reguleert ajowan ook spijsverteringsproblemen als gevolg van stress of darmontstekingen, want de darmlymfe passeert via de longen. Ajowan bevat daarnaast 50 % fenol: thymol, dat antiseptische eigenschappen heeft, en carvacrol, dat bacteriewerend werkt.

Goed voor?

Etherische olie van ajowan is aangewezen bij bacteriële en virale infecties van de huid, de urinewegen, de luchtwegen en vooral de spijsvertering. Door de combinatie van monoterpenen (die zuurstof aanvoeren) en fenolen (met een beschermend effect) is ajowan ook goed tegen diarree, gastro-enteritis, een opgeblazen gevoel, winderigheid en een trage spijsvertering. Te veel eten vraagt veel energie. De stimulerende werking van de monoterpenen gaat die postprandiale vermoeidheid (gelinkt aan de maaltijd dus) tegen. De fenolen geven het immuunsysteem, dat bij rijke voeding minder goed functioneert, dan weer een boost.

Voor wie?

De etherische olie wordt afgeraden voor kinderen jonger dan 6 jaar en voor zwangere vrouwen of moeders die borstvoeding geven en is verboden bij een hoge bloeddruk, diabetes of epilepsie. Omdat de olie zo krachtig is kan ze rechtstreeks inwerken op de lever als ze op een andere manier wordt ingenomen dan in capsules. Bij rechtstreeks contact met de huid of slijmvliezen los je de olie beter eerst op in een vette drager, anders kan de olie ‘branden’.

In welke vorm?

Etherische olie van ajowan is vrij toxisch. Doe dus liever geen twee druppels op een suikerklontje zoals vaak wordt aangeraden maar roer een druppel onder je jus bij de maaltijd. Of meng twee à drie druppels in 100 ml honing. Een koffielepel van die ‘Indische honing’ in je kopje thee ’s morgens of na de maaltijd verbetert de hele winter lang je spijsvertering en weerstand. Als alternatief kan je ook een paar zaden – al dan niet vermalen – onder je eten roeren. Of kauw op vijf zaadjes (het equivalent van een mespunt) op het einde van de maaltijd, net als de Indiërs.