Wassen, drogen, kammen … Een mooie haardos begint met een heel eenvoudige verzorging. Goede gewoontes die je misschien nog niet kende, die je vergat of die je overboord gooide uit gebrek aan tijd. Nochtans heb je geen uren nodig om je haar in de watten te leggen: vijf expresstips om je haar goed te verzorgen.
Honderd borstelslagen, elke avond voor het slapengaan. Dat was het advies dat grootmoeder ons meegaf. Wat citroen in het spoelwater, daar zweert moeder dan weer bij. En wat doen wij om ons haar dagelijks te verzorgen? We kopen hopen shampoos en verzorgingsproducten, maar vergeten soms dat een paar eenvoudige gewoontes en kleine voorzorgsmaatregelen al volstaan om ons haar gezond te houden. Zonder dat het uren tijd kost.

Back to borstelen!

Psychologies_ALLINE_NL2TIPS & TRICKS

De kunst van het borstelen
Heb je fijn, breekbaar haar? Wacht dan tot het droog is voor je het ontwart (nat haar is fragieler) en borstel je haar dan heel zachtjes. Begin bij de punten en ga zo beetje bij beetje naar boven tot aan de wortels. Geef de voorkeur aan borstels van natuurlijk materiaal, die de haarschubben ontzien en zo je haar minder snel doen afbreken.

Jawel, grootmoeder had het bij het rechte eind. Je haar borstelen voor het slapengaan biedt niets dan voordelen. Op die manier verwijder je namelijk pollutie en allerlei afvalresten die je haar tijdens de dag dof en zwaar maken. Borstelen helpt ook ook een bad hair day voorkomen de volgende dag.

Moet je nu echt honderd keer een borstel door je haar halen? Niet per se. Voor de meesten onder ons is dat wellicht wat veel. Gewoon je haar zorgvuldig borstelen volstaat. Beperk je wel niet alleen tot ’s avonds. Door ’s morgens je haar lang genoeg te borstelen, geef je je haar zuurstof en krijgt het volume voor de rest van de dag. En dat is precies wat vaak misgaat na een nachtje op beide oren slapen.

 
Hydrateren, hydrateren, hydrateren

Lang, kroezelig of droog haar? Hydrateer je haar dan zo goed mogelijk. Je kan daarbij op verschillende manieren te werk gaan. De meest voorkomende methode is één keer per week een voedend masker aanbrengen nadat je je haar hebt gewassen met shampoo. Heb je daar geen zin in — of geen tijd voor — dan bestaan er ook nog andere opties. Zo kan je gebruik maken van leave-in producten die je niet moet uitspoelen en die je elke dag aanbrengt. Een beetje zoals een dagcrème, maar dan voor je haar.
Wie dat niet ziet zitten, kan kiezen voor oliën. Die verrichten wonderen als je ze gebruikt voor het wassen. Hoe ga je nu te werk? Verdeel met behulp van een kam enkele druppels olie op je droge haar. Bij heel droog haar mag je de olie overal aanbrengen, bij vetter haar alleen op de lengtes en punten. Laat enkele minuten intrekken voor je onder de douche gaat. Of beter nog: rol je haar in een handdoek en laat een hele nacht intrekken. Monoi, arganolie of zelfs olijfolie: de keuze hangt af van jouw smaak. Of van wat je in je kast vindt.
Masserend wassen

Weten we eigenlijk wel hoe we ons haar op de juiste manier wassen? Die vraag klinkt misschien belachelijk, want ons haar wassen, dat doen we heel vaak. Toch kunnen we nog heel wat bijleren.
Een eerste tip: tijdens het wassen is het een goed idee om je hoofdhuid te masseren, zonder al te hard te wrijven. Besteed vooral aandacht aan je kruin, je nek en de zone onder je oren. Allemaal plekken waar extra talg wordt afgescheiden en die dus gevoeliger zijn. Aan de hand van kleine, cirkelvormige masserende bewegingen, die je uitvoert met je vingertoppen, activeer je heel zachtjes de bloedcirculatie. Met als resultaat dat je haar geniet van een betere doorstroming en zo zijn kracht en glans terugvindt. Let op dat je niet te hard krabt of wrijft over je hoofdhuid, want dan kan die geïrriteerd raken.

Het heeft tot slot ook geen zin om je haar verschillende keren na elkaar te wassen, ook al raadt het etiket op de fles dat aan. Je volgt beter het motto van de kapper: de eerste wasbeurt maakt je haar schoon, de tweede schuurt het kapot. Vermijd dus dat je je hoofdhuid en haar té zwaar belast.

Extra glans

Psychologies_ALLINE_NLTIPS & TRICKS
Shampoo: let op voor siliconen
Op het eerste gezicht lijken het echte wondermiddeltjes: nadat je ze hebt gebruikt voelt je haar zacht aan, kan je het makkelijk ontwarren en glans het als nooit tevoren. Toch zijn shampoos en conditioners op basis van siliconen — je vindt er massa’s van in de winkelrekken — de grootste vijand van je haar. Doordat de siliconen een film vormen rond je haar, beschadigen ze het, maken ze het dof en verstikken ze het — letterlijk. Ook niet onbelangrijk: de ingrediënten zijn niet biologisch afbreekbaar. Lees dus goed het etiket voor je een shampoo koopt!

Wie dof haar wil tegengaan, moet extra aandacht besteden aan de naspoeling. Was je haar dus altijd zorgvuldig uit. Restjes shampoo of andere verzorgingsproducten zijn de ergste vijand van stralende lokken. Bovendien maken ze je haar zwaar en vettig.
Om je haardos nog meer te doen schitteren, bestaat er niets beter dan grootmoeders middeltjes. Eén keer per week wat citroen toevoegen aan je spoelwater bijvoorbeeld. Doe dat ook niet vaker, want anders kan de zuurtegraad van de citrusvrucht je haar aantasten.
De allerdappersten kunnen ook gaan voor azijn (kies bij voorkeur ciderazijn). Een scheutje in je spoelwater en je haar glanst als nooit tevoren. De lichtjes onaangename geur moet je er dan wel bijnemen.
Maar de eenvoudigste — en ook snelste — manier is je haar altijd met koud water naspoelen (gebruik geen ijskoud water, want anders wordt je haar breekbaarder). Door de koude zullen de haarschubben dichtgaan, waardoor je haar er meteen een pak stralender uitziet.
Drogen in alle zachtheid

Het laatste wat dan nog moet gebeuren, en dat heel makkelijk uit te voeren valt, is je haar drogen. Ga in elk geval niet op een té agressieve manier te werk. We hebben vandaag vaak weinig tijd, waardoor we de neiging hebben ons haar stevig droog te wrijven met een handdoek, waardoor het haar sneller afbreekt. Brush je haar ook niet te vaak. En als je je krullen brusht, zet dan de haardroger vooral niet op een te hoge stand.
De ideale oplossing? Die hangt af van je haar en de tijd waarover je beschikt. Om te beginnen rol je je haar het best heel zachtjes in een handdoek. Ben je gehaast, gebruik dan een haardroger. Kies een gemiddelde temperatuur (zet de haardroger nooit op de hoogste stand) voor een zo zacht mogelijke droging. Hou het toestel minstens 15 cm van je hoofd af en blijf niet te lang richten op dezelfde plek.
Het alternatief, je haar gewoon aan de lucht laten drogen, is een zachtere optie. Dat blijft echter een luxe voorbehouden aan vrouwen die zich geen zorgen moeten maken over het kroezen van hun haar. En die tijd hebben. Want wat je vooral niet mag doen, is de stad intrekken met nat haar. Nat haar is namelijk veel fragieler en staat meer bloot aan vervuiling dat ook sneller in je haar zal kleven en dat het de hele dag door zal verstikken. Je bent gewaarschuwd!