Mogen we nog rustig eten, alsjeblief?

Too much information

Bij het productieproces kunnen er altijd ongelukken optreden, maar los daarvan is het gevaar om onmiddellijk vergiftigd te worden door de voeding die we in onze rekken vinden geweken. ‘Over het algemeen eten we gezond’, herinnert psychiater en psychotherapeut Gérard Apfeldorfer ons eraan, die ook voorzitter is van een denktank rond obesitas en overgewicht bij onze zuiderburen. ‘Alleen is de angst nu verschoven: in plaats van bang te zijn voor gif of bederf, zijn we bang geworden voor kankerverwekkende stoffen, cardiovasculaire aandoeningen … Die bedreigingen – die er ook echt wel zijn – zijn echter hypothetischer, omdat ze zich op langere termijn ontwikkelen. De vrees die er vroeger letterlijk was om instant vergiftigd te worden is nu een soort abstracte vrees geworden, dus onmogelijk aan te pakken. Niemand kan je honderd procent geruststellen over iets wat – misschien – over dertig jaar zou kunnen gebeuren’, zegt hij. ‘Ik zag laatst een documentaire over de erbarmelijke omstandigheden waarin zalm gekweekt wordt’, zegt alerte consument Eline (36). ‘Ik eet sindsdien geen hap zalm meer, hoe gezond het zogezegd ook is qua omega 3. Er staat dan wel “wilde zalmfilet” op de verpakking, alsof hij zo uit een helder meer gevist is door een ambachtelijke visser, maar mij maak je niks meer wijs. Die kwekerijen waar de zalm hoogstwaarschijnlijk écht vandaan komt zijn een vieze boel vol antibiotica.’ Het is als bewust mens toch je taak om je voeding van zulke dingen te vrijwaren? ‘Er zijn inderdaad meer en meer aanwijzingen dat wie al erg gevoelig is – zoals mensen met cvs, fybromyalgie, ADHD – last kunnen krijgen van bepaalde giffen’, bevestigt diëtiste Christine Tobback, gespecialiseerd in voedselintoleranties en pseudoallergieën, en auteur van Eet wat bij je past, Gezond of gezondigd? en binnenkort haar nieuwe boek Focus Food. ‘Neem bijvoorbeeld de herbicide glyfosaat, op de markt onder de naam “Roundup” die in minieme hoeveelheden aanwezig zou zijn in brood. Het ziet ernaar uit – volgens meerdere specialisten in dit domein – dat dat bij gevoelige mensen bepaalde systemen in hun lever blokkeert, waardoor andere giftige stoffen moeilijker verwerkt raken. Het is in dat geval de opstapeling van gifstoffen die sommige mensen parten speelt.’ Ze raadt gevoelige mensen dan ook aan om vaker op biovoeding over te stappen. Maar daarom is dat zeker niet nodig voor iedereen, voegt ze er nog aan toe. ‘Geen enkele voedingsstof is volledig goed of slecht’, zegt ook Apfeldorfer. ‘Ons lichaam heeft twee nieren en een lever meegekregen, die perfect uitgerust zijn om niet-perfecte voeding toch te verwerken en het lichaam te ontgiften. Het bewijs is wel dat onze levensverwachting de afgelopen decennia niet anders heeft gedaan dan toenemen.’

De illusie van superfoods

(…)

Lees het volledige artikel in het meinummer van Psychologies.