Meer grip op je tijd?
Meer grip op je tijd? Dat is de grote droom van iedereen die allerlei balletjes in de lucht probeert te houden. En in september stellen we ons die vraag weer meer dan ooit: hoe krijg ik het allemaal voor elkaar? Journaliste Hade Wouters ontdekte in een cursus een systeem om een betere balans te krijgen tussen werk en leven.
Tekst: Hade Wouters – Beeld: Shutterstock
‘Het verbaast me hoe weinig tijd er in mijn leven gaat naar kerntaken en hoeveel naar de duizend-en-één klussen die zich aandienen. Ik neem me stellig voor daar verandering in te brengen’
Twee keer per jaar heb ik het gevoel een nieuwe start te kunnen maken. Dat is in januari en in september. Dat terug-naar-schoolgevoel met de geur van nieuwe potloden en nieuwe boeken zit er diep in. Om mijn nieuwe start in september voor te bereiden, volg ik deze zomer de cursus Baas over eigen tijd! van Kelly Deriemaeker en Anouck Meier, de dames achter de Werk & Leven-podcast. In eerlijk en in gezellig West-Vlaams delen ze hoe zij het doen: freelancen, moeder zijn, partner zijn, de ballen in de lucht houden en zo slim mogelijk met de beschikbare tijd omgaan.
Zoals veel mensen heb ik een kast vol met productiviteitsliteratuur. De grote klassiekers, genre Getting Things Done, en enkele bijzondere vondsten (zoals het inspirerende boek van Denise Hulst over Benedictijns tijdsmanagement). Ik heb de meeste ook gelezen en al honderd keer gedacht: dit is het! Maar het blijkt erg moeilijk om de transfer te maken van de theorie naar de praktijk van alledag. En zoals bij veel mensen glijden al die goede voornemens en plannetjes naar de achtergrond en ploeter ik vervolgens weer dapper verder.
Waar ik in het verleden ook last van had, is dat een aantal van die aantrekkelijke theorieën door mannen zijn bedacht. Mannen die niet om vier uur aan de schoolpoort moeten staan, die niet worden gebeld als hun kind ziek is, die niet tijdens het schrijven zitten te bedenken wat er nog in de koelkast ligt en hoe dat gecombineerd kan worden tot een verantwoord avondmaal. Als je in een isolement zou leven, altijd goed zou slapen en nooit gestoord zou worden, zouden veel van die theorieën schitterend werken. Alleen leef ik niet in een isolement, maar in de vaak mooie, soms harde realiteit van een gezin met jonge kinderen.
Hoop aan de horizon
Baas over eigen tijd is een online opleiding die ik kan volgen achter mijn pc en in mijn eigen tempo. Ik print een werkboek af, lees online teksten, luister naar lessen met een slideshow en kijk naar filmpjes waarin Kelly en Anouck hun systeem uit de doeken doen en de ‘toekomstige tijdsbaas’ motiveren. In principe kan je de cursus in een halfuurtje per dag en dat gedurende achttien dagen afwerken, maar ik kies ervoor om er aan het begin van elke werkdag wat tijd aan te besteden. Met ongeveer drie dagen per week doe ik er wat langer over.
In het begin van de cursus krijg ik de opdracht een brief van mijn toekomstige zelf te schrijven, die ik binnen een jaar weer lees. Als ik de brief er nu bij neem, amper enkele weken nadat ik hem geschreven heb, ontroert het me al. In de brief richt ik me tot mezelf zoals ik vandaag ben, vanuit het perspectief van de zelf die ik binnen een jaar hoop te zijn: ‘Je zit in een periode met veel veranderingen en onzekerheid, en bovenal met twee baby’s die nooit slapen als dat jou uitkomt. Je wil het huis opruimen, nieuwe opdrachten werven, aan je conditie werken, maar je wordt geleefd door wat iedereen nodig heeft. Het wordt beter! Ik heb nu een systeem om de rode draad in het werk te houden en de kinderen gaan naar de opvang, waardoor er structureel tijd is. Ze worden groter dus het wordt makkelijker en ik slaap ook meer. Ik kan tijd maken om na te denken en te bewegen en prioriteiten te stellen. Ik zit weer aan het stuur en verlies me steeds minder in de rush van alledag. Stay centered, meid!’. Wishful thinking! Natuurlijk ben ik nog niet zo ver, maar ik zie dat ik al een heel eind opgeschoven ben in de juiste richting, en de stappen die ik zet in de cursus Baas over eigen tijd dragen daar substantieel aan bij.