Maak je brein sterker

Voor meer veerkracht heb je een gezond lichaam en een gezonde geest nodig. Maar aan de basis daarvan ligt een gezond brein. Braintraining is dan ook aan een ferme opmars toe. Psychologe Elke Geraerts onderscheidt 4 hefbomen om er zelf werk van te maken.

Tekst: Anne Wislez – Beeld: Shutterstock

 

  1. ZELFCONTROLE EN WILSKRACHT > kunnen doorzetten

Om actief aan je veerkracht te werken, heb je enkele tools nodig. Twee ervan zijn wilskracht en zelfcontrole. Ze helpen je taken vol te houden, dromen na te jagen, of doorheen een dip te geraken. Elke Geraerts: ‘Zelfcontrole is het laatste wat in je hersenen ontwikkeld wordt, dat evolueert tot je 25ste. Daarom zijn je tienerjaren en je adolescentie ook zo belangrijk. Comazuipen is dan bijvoorbeeld echt nefast! En zo zijn er nog wel meer trends die veerkracht in de weg staan. Er is tegenwoordig een overaanbod aan mogelijkheden. We binden ons niet en als iets moeilijk, lastig of saai wordt, doen we gewoon iets anders. Zo trainen we onze weerbaarheid minder.’ Daarom is het belangrijk dat we weer leren aandacht hebben voor de essentie en weer focussen op dingen die echt belangrijk zijn. Dat we weer beseffen waarom we iets doen.

> DOEN! Je wilskracht en controle trainen doe je bijvoorbeeld zo: challenge jezelf om bepaalde taken langer vol te houden door een uitgestelde beloning aan het einde van die taak te plaatsen. Eet bijvoorbeeld niet achteloos een hele reep chocola op tijdens het blokken, maar denk: ‘Als ik dat hoofdstuk geblokt heb, mag ik een stuk chocola.’ Niet eenvoudig in onze huidige cultuur van instant gratification, want deze oefening vraagt juist dat je een tijdspanne leert inlassen tussen wat je wilt en wat je krijgt. Maar je brein en veerkracht zullen je er dankbaar voor zijn.

 

  1. BEWUST ZIJN OVER JE (ON)BEWUSTZIJN > weten wat je wilt en doet

Veerkracht vraagt dat je bewust in je leven staat. Maar hoe vaak betrappen we ons er niet op dat we er met ons hoofd niet bij zijn. Of dat we dingen doen zonder te weten waarom. ‘Veel stress die we ervaren is vrij nutteloos’, merkt Elke Geraerts op. ‘Filestress bijvoorbeeld. Het kan je dag vergallen omdat je je hebt zitten opjagen. Toch heeft dat opjagen je niks vooruitgeholpen. We hebben weinig vat op wat zich in ons onderbewustzijn afspeelt, precies omdat we ons er niet bewust van zijn. Vraag je daarom vaker af: wat gaat er in mij om en welk nut heeft het? En kan ik dit ook positiever draaien? Neem je automatismen onder de loep.’ Het detecteren van je eigen gedachtestromen is een goeie manier om meer zelfcontrole te ontwikkelen.

> DOEN! Opgelet, je kan niet de hele tijd ‘bewust’ ergens mee bezig zijn. Bewust zijn vraagt net zo goed dat we de tijd durven nemen om onze geest de vrije loop te laten. Maak zeker tijd voor wat mind wandering. Dagdromen, zelfs verveling, komt je inspiratie en creativiteit ten goede.

Je kan je metabewustzijn ook vergroten door jezelf af en toe af te vragen: waaraan was ik zonet aan het denken? Neem ook per dag een kwartier om te mediteren of een mindfulness-oefening te doen: dat zijn uitstekende technieken om je bewust te worden van het feit dat je gedachten afdwalen. Precies wat we hier nodig hebben!

Nog meer tips? >>>