Last van emotionele vermoeidheid?
Weinig mensen weten wat een emotionele uitputting precies inhoudt. Toch zijn de gevolgen ervan niet te onderschatten. Tips om het probleem te herkennen en te voorkomen.
Tekst Belen Ucros – Beeld Shutterstock
‘Een langdurige, intense fysieke of intellectuele inspanning kan je ook emotioneel uitputten. Zeker als wat je doet in strijd is met je persoonlijke waarden’
Wat is emotionele vermoeidheid?
Na een langdurige, intense fysieke of intellectuele inspanning, of wanneer je lichaam uit balans is (door gebrek aan ijzer of vitamines, een ontsteking …) bestaat de kans dat je uitgeput raakt. Bij sommige mensen leidt die vermoeidheid tot een minder grote betrokkenheid op het vlak van gevoelens; een emotionele vermoeidheid dus. Als je die emotionele uitputting niet goed behandelt, bestaat de kans dat je in een burn-out of een depressie terechtkomt.
Wat zijn de oorzaken?
Emotionele vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Let vooral op wanneer je professionele of je persoonlijke leven in strijd is met je persoonlijke waarden en doelstellingen, of wanneer je intense angstgevoelens ervaart (zoals posttraumatische stress) of constant met schrik rondloopt (als je gepest of gestalkt wordt, bijvoorbeeld). Hooggevoelige personen lopen het meeste risico. Ook mensen die voor hun beroep anderen helpen, kunnen uitgeput raken wanneer ze te veel meeleven en de emotioneel moeilijke situaties uit hun professionele leven niet van zich af kunnen zetten.
Hoe herken je de aandoening?
Mensen die geestelijk uitgeput zijn, reageren emotioneler. Zonder zichtbare aanwijzing beginnen ze te huilen of raken ze geïrriteerd. Ze hebben de indruk dat ze hun gevoelens niet onder controle hebben en vermijden sociale verplichtingen. Of ze voelen niets meer. Bovenop die emotionele problemen krijgen ze ook te maken met een verminderd concentratievermogen of geheugenverlies, naast spijsverterings- en slaapproblemen.
Welke behandelingen bestaan er?
In tegenstelling tot bij een gewone fysieke vermoeidheid zal bijslapen niet volstaan. De dokter kan een gezondheidscheck-up doen en zien hoe je medisch gezien beter kan recupereren. Het is heel belangrijk dat je je gevoelens kan uiten bij mensen bij wie je je goed voelt. Klinisch psychologen en psychotherapeuten gespecialiseerd in het omgaan met emoties (energetische, lichaamsgerichte, gedrags- of cognitieve therapie) zijn het best in staat je te helpen. Door je fysiek te ontspannen en te bewegen stimuleer je de doorbloeding van je lichaam en je hersenen, en kan je je makkelijker ontdoen van emotionele belasting. Ook TRE®-oefeningen (Tensions & Stress Release Exercices) zijn aangewezen om opgehoopte fysieke en mentale spanningen als gevolg van een emotionele overdosis los te laten (info via http://tre-belgium.com of body-and-soul-coaching.be).
In de apotheek
Microvoedingssupplementen: magnesium helpt om het zenuwstelsel en je humeur te reguleren. Rhodiola, een plant afkomstig uit Siberië, maakt je beter bestand tegen stress.
Etherische olie: exotisch basilicum (ocimum basilicum ssp basilicum)en essence vanbergamot (citrus aurantium bergamia) stimuleren je zenuwstelsel en je geest.
Fytotherapie: ginseng geeft je energie een boost en vermindert vermoeidheid. Eleutherococcus, een adaptogene plant, verhoogt je stressbestendigheid en gaat algemene mentale uitputting tegen.
Homeopathie: Phosphorus bij hevige vermoeidheid, Gelsemium bij slaapproblemen door stress.
Met dank aan Claudia Ucros, psychologe, psychotherapeute gespecialiseerd in post-traumatische stress en TRE-therapeute.