Lars verloor grip op de werkelijkheid
Feit of fictie? De zevenendertigjarige Lars scande nieuwsberichten altijd al met een kritische blik. Toen de Amerikaanse president Trump foute informatie begon te verspreiden als politiek wapen en alternative news een feit werd, groeide zijn honger naar de waarheid. Dag en nacht surfte Lars het internet af. Tot hij zelf waarheid niet meer van fictie kon onderscheiden en in een psychose belandde.
Tekst: Katrien Elen – Foto: Shutterstock
Toen de man me indringend aankeek wist ik het zeker: het was een Russische spion die me wilde vergiftigen.
Lars*: ‘De klimaatverandering houdt me al jaren uit mijn slaap. Als ik lees over iets wat ik niet ken, dan zoek ik het op. Dat zit in mij. Ik raadpleeg altijd verschillende bronnen en was me er al lang van bewust dat sommige sites door lobbygroepen bij elkaar worden geschreven en dus fake news verspreiden. Al die anti-wetenschappelijke informatie ergerde mij wel. Ik wil de waarheid kennen. Dat is een reflex uit mijn schooltijd. Ik hield al van de bewijzen in fysica en wiskunde.
Toen Trump de opwarming van de aarde in zijn tweets begon af te doen als een hoax was ik gealarmeerd. Ik volgde Amerikaanse nieuwssites als de Washington Post en The New York Times op de voet. Dan lekte het Steele-rapport (naar geheim agent Christopher Steele, nvdr) over de Russische banden van Trump. Ik heb dat rapport helemaal gelezen en ben dieper beginnen zoeken. Zo ben ik terechtgekomen op een Oekraïense blog die melding maakte van enkele verdwijningen in Rusland die mogelijke connecties hadden met het rapport. In de Westerse media kon ik daar toen niets over vinden. Via Google Translate begon ik mee te lezen. Ik maakte tijdlijnen en keek naar de entourage van Trump. Ik legde verbanden tussen een aantal feiten en maakte me echt zorgen dat niemand hier ervan wakker leek te liggen.’
Achtervolgingswaanzin
‘In diezelfde periode was ik op zoek naar werk. Ik wilde iets zinvols doen. In het verleden had ik vaak aangemodderd met werk dat ik niet graag deed. Om meer structuur te brengen in mijn leven zag ik al enkele weken een psycholoog. Iedere dag moest ik bijhouden wat ik deed, van uur tot uur. Zo drong het tot me door dat ik misschien wel de Belg was die het meest opzocht over Trump. Ik dacht toen: dat gaan ‘ze’ verdacht vinden. Ze kunnen me terugvinden via mijn IP-adres. Een van de opties die ik verkende in mijn zoektocht naar werk was het schrijven van een artikel over mijn onderzoek naar Trump. Ik wist zo veel over die man. Ik zag het groots. Nu weet ik dat het typisch is voor een waan dat je denkt dat je de wereld echt kan veranderen …