‘Laat toch los!’

‘Laat toch los!’ Wedden dat je het je beste vriend(in) al aangeraden hebt? Maar zelf worstel je misschien nog met oordelen, gebeurtenissen of mensen die aan je kleven en die je echt niet zo makkelijk van je losgeschud krijgt. Hoe doe je dat dan, loslaten? Enkele tips.

Tekst: Anne Wislez – Beeld: Shutterstock

  • Stel je bij een thema dat je wil leren loslaten de vraag: kan ik aan dit verlies iets veranderen of niet? Zo niet, dan heb je te maken met een beperking, en kan je enkel proberen de huidige situatie te aanvaarden en los te laten wat niet meer kan. Het helpt als je daarbij ook dankbaarheid kan voelen voor wat geweest is. En als je opening laat voor iets nieuws dat kan komen.
  • Kan je zelf nog iets aan de situatie doen, dan heb je te maken met een probleem, en dan kan je zoeken naar oplossingen: wat kan er nog wel? Wat kan je helpen om de situatie aan te pakken? Of: op welke manier heeft hetgeen niet meer op dezelfde manier kan, ruimte geboden voor iets anders? Kortom: stel jezelf vragen, zodat nieuwe mogelijkheden zichtbaar worden. Kan je dit niet alleen, zoek dan hulp. Een therapeut kan je helpen die vragen te stellen die door de stress niet als vanzelf meer bij jou opkomen.
  • Kun je maar niet loslaten, blijf je piekeren, hunkeren of vasthouden, en voel je spanning of obsessie in het gegeven, dan is het erg belangrijk om ‘een’ manier te zoeken om je systeem te laten ontspannen. Zowel je lichaam als je hoofd. Dat kan in therapie, door relaxatietechnieken, door online-programma’s, de hulp van goede vrienden, sport, natuur, wandelingen… Wat werkt voor jou. Maar kom tot rust. Dat is nodig om uit die tunnelvisie te kunnen stappen. Alleen in ontspannen toestand werken onze hersenen naar behoren en kunnen we weer mogelijkheden en nieuwe pistes zien die bijdragen tot zelfzorg.
  • Een heilzaam middel om een kramp(achtige gedachte) los te laten is warmte. Dat kan een warm bad zijn, een omhullend bed of een warme, welgemeende omhelzing van een dierbaar iemand. Het is een normale reactie om bij een probleem te beginnen vechten om het op te lossen, maar als je je veilig omringd voelt, kan je dat vechten loslaten. Misschien ga je eerst nog even luider snikken, de spanning bouwt zich heel even verder op, maar op een gegeven moment (en er is zelfs bewezen dat er op zo’n moment genetisch materiaal aan- en uitgezet wordt) slaak je een diepe zucht van verlichting en kan je een nieuw inzicht toelaten. Laat je dus warm omringen.
  • Kan je aanvaarden en ben je bereid los te laten, stel jezelf dan de vraag: wat wil ik graag in de plaats van wat ik loslaat? Bijvoorbeeld: ik wil leven, ik wil energie hebben, ik wil gelukkig zijn, ik wil zorgelozer zijn, ik wil een boek schrijven… Het is vaak makkelijker los te laten als je weet waarvoor je dat doet en wat ervoor in de plaats komt.
  • Word je bij verlies overvallen door de leegte, probeer dan de gevoelens die dat in je oproept te observeren, in plaats van je er volledig door te laten meeslepen. Word een stuk objectieve waarnemer van jezelf en wat ze in je omgaat. En stel je dan de vraag: wat heb ik nodig op dit moment?
  • Om iets emotioneel te kunnen loslaten kan het zijn dat je nog andere, dieperliggende emoties onder ogen moet zien die je tegenhouden, zoals schuld-, schaamte-, of onwaardigheidsgevoelens. Dat is niet altijd even makkelijk en vraagt vaak professionele hulp.

Wil je echt leren ‘foert’ zeggen? Hier nog meer tips!