Kan je jezelf gezond eten?
Tips van Hans Laureyssen, ayurvedisch therapeut
1. Begin eerst met je algemene voedingsgewoonten op punt te stellen. Eet dus verse voeding, eet traag en kauw goed, en eet ’s avonds niet te laat.
2. Als je last hebt van stress eet je het best minder rauwkost, neem je warme dranken en vermijd je rauwe appels. Die bevatten immers veel etherenergie en verhogen onrust.
3. Als je wilt weten welke constitutie je hebt volgens de ayurvedische geneeskunde en welke voeding wel en niet bij je past, kan je het best een afspraak maken bij een ayurveda-consulent.
Meer weten? www.ananda-ayurveda.be
Tips van Christine Tobback, diëtiste
1. Ga terug naar je kindertijd. Een kind herkent vaak zijn voedselovergevoeligheden. Wat at je als kind wel en wat niet?
2. Hoe verser onze voeding, hoe beter of lichter verteerbaar en hoe gezonder.
3. Koude vetstoffen horen thuis in elke maaltijd! Voeg een scheutje olie, boter of margarine toe. Niet verhitte vetstoffen kunnen immers allergieën, darmfermentaties en suikerschommelingen tegengaan.
4. Koop niet te goedkope maaltijden of voedingsmiddelen. De lage kostprijs wordt meestal gerealiseerd door een kortere werktijd en minder kwaliteitsvolle ingrediënten.
5. Check vooral het suikergehalte van een voedingsmiddel zodat je wijzer wordt over hoeveel er aan een voedingsmiddel wordt toegevoegd als bewaar- of smaakmiddel. Laat je niet misleiden door kookboeken of producten waarop vermeld staat ‘suikervrij’. Agavesiroop, ahornsiroop of honing zijn ook suikers die dezelfde nadelige effecten kunnen hebben op vertering en leverfunctie.
6. Een goede vertering is essentieel in een gezond voedingspatroon. Het is goed om daar aandacht aan te besteden. Wat verteer ik goed, en wat niet? We zouden bijvoorbeeld onze hoofdmaaltijd ’s middags kunnen eten zoals onze grootouders. We moeten ook leren om tijdens het eten zelf te luisteren naar wat ons lichaam te zeggen heeft, en dat kan bijvoorbeeld niet als we voortdurend afgeleid zijn door tv, gsm of Facebook.
Meer weten? Focus Food. Voedingsgids voor het verbeteren van je mentale en lichamelijke welzijn, Christine Tobback (Manteau, 2016); Eet wat bij je past, Het Kookboek, Christine Tobback (Manteau, 2013); Gezond of gezondigd, Christine Tobback & Kenny de Meirleir (Standaard Uitgeverij, 2011); Eet wat bij je past, Christine Tobback (Standaard Uitgeverij, 2009); www.optinutrics.com