Iedereen freelancer! Zo pak je het slim aan
Start
Dina wil als zelfstandig coach starten, maar eerst moet ze nog een cursus volgen. Dan nog drie boeken lezen. Nog eens met die of die gaan praten. Nog een gratis opdrachtje doen voor een familielid om te oefenen. Toch nog een extra opleiding. Misschien ook even wachten tot na de vakantie. Of tot ze de ideale ruimte heeft gevonden.
Je bent er nooit helemaal klaar voor en de ideale omstandigheden bestaan niet. Een eerste valkuil voor freelancers is de sprong niet durven wagen. Natuurlijk zal je vijfde opdracht beter gaan dan je eerste, maar dat is alleen maar door de ervaring met de eerste vier. Natuurlijk is bijscholen en boeken lezen altijd goed, maar dat kan je ook doen als je al uit de startblokken bent. Eén, twee, drie… Go!
Ken jezelf
Tom had naast zijn vaste baan in het onderwijs een jarenlange opleiding gevolgd om een eigen gezondheidspraktijk te beginnen. Na jaren was hij start-klaar. Hij maakte een website, besloot wekelijks te bloggen en regelmatig workshops aan te bieden. Zijn blogs waren echter slordig door de schrijffouten en na de beperkte interesse voor zijn eerste workshop, had hij niet zo veel zin meer om een nieuw initiatief te lanceren. Tom had prima ideeën rond gezondheid, maar niet het doorzettingsvermogen en de zorgvuldigheid om zijn eigen bedrijfje neer te zetten.
Hoe ga jij met deadlines om? Kan je jezelf motiveren? Kan je tegen de eenzaamheid van het werken zonder collega’s? Ben je nauwkeurig met je administratie? Kan je leven met een gebrek aan zekerheid? Hoe flexibel ben je? Hoe ga je met geld om? Kom je ’s ochtends uit bed, ook als de baas je niet om acht uur op kantoor verwacht omdat je zelf de baas bent? Freelancen of werken als zelfstandige is jammer genoeg geen quick fix om gezin en werk beter te kunnen combineren. Het is ook geen oplossing voor een burn-out als je de oorzaken van je burn-out niet hebt aangepakt. Het werkt als je het met hart en ziel doet, dus stel jezelf de vraag wat je beweegredenen zijn en of het past bij je persoonlijkheid.
Begrens werk & privé
Menig moeder begon een leuke webwinkel omdat dat prima te combineren is met de zorg voor een kleintje. Niets is prima te combineren met de zorg voor een kleintje. Kinderen huilen altijd als je net moet telefoneren, ze slapen niet als je net bestellingen moet versturen en ze hebben een huiluurtje als je de e-mails wil afhandelen. Met wat oudere kinderen zijn er de schoolvakanties, waarin wanhopige freelancende ouders hun kinderen uren voor tv zetten om dat ene rapport voor de deadline af te hebben.
Een andere valkuil is dat de grenzen tussen werk en privé zo vervagen dat er altijd werk is. Want die app maken kan je ook op vakantie in Spanje en zo verdien je je vakantie lekker terug terwijl je er bent. En wat je op zaterdag en zondag kan doen, is ook weer gedaan. Tot onvrede van je partner of gezin, en tot uitputting van jezelf.
Denk op voorhand goed na over hoe je werk en privé gaat balanceren. Waar en wanneer ga je werken? Waar en wanneer niet? Wat heb je nodig aan kinderopvang en hulp in het huishouden? Want ja, je kan wel eens een wasje insteken tussen het redigeren van teksten door, maar nee, het hele huis poetsen doe je niet terwijl je skypet met je opdrachtgever.