Hoezo, dieren hebben geen gevoelens?
Vegetarisme, niet zomaar populair
Die groeiende aandacht voor dierenwelzijn lijkt er mee voor te zorgen dat meer en meer mensen het eten van dieren niet meer zo vanzelfsprekend vinden. In Homo Sapiens, de bestseller over de geschiedenis van de mens, vraagt historicus Yuval Noah Harari zich af of we later niet gaan oordelen dat de hele vleesindustrie een schande was. In België aten we in 2016 alvast 10 tot 16 procent minder vlees dan vier jaar eerder. En het voorbije jaar zou bijna de helft van de Belgen zijn vleesconsumptie verminderd hebben, blijkt uit een online-enquête van de vzw Eva bij 1 000 mensen.
Er beweegt heel wat. Vraag het maar aan koe Hermien, die op algemeen applaus kon rekenen toen ze ontsnapte tijdens het vervoer naar het slachthuis en de rest van haar leven mag doorbrengen in een Nederlands koeienpension. Of aan Ester the Wonderpig, een varken dat in Canada gered werd van de slacht en nu op Facebook het boegbeeld is van een bewustmakingscampagne rond dierenleed. Esthers twee ‘adoptievaders’ zijn verhuisd naar een boerderij waar ze tientallen dieren opvangen. Esther, ondertussen een gigantisch zwijn van bijna zes, vertelt quasi dagelijks over haar belevenissen op sociale media. Want ja, qua populariteit op dat vlak hebben dieren ons allang ingehaald.
Meer weten?
Jane, de documentaire over Jane Goodalls leven
Zijn wij slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn?, Frans de Waal (Atlas Contact, 2016)
Hoop voor de toekomst, Jane Goodall (Muntinga, 2005)
Wild Health, Cindy Engel (Orion, 2002)