wilskracht

Hoe zit het met jouw wilskracht?

Als we niet slagen in een nochtans uitstekend vooraf bedacht plan, dan geven we meestal Jan en alleman en de omstandigheden de schuld, maar vaak ligt het toch (een stuk) aan een gebrek aan doorzettingsvermogen en wilskracht: die mix van discipline en vastberadenheid die ons krijgt waar we echt willen zijn.

Tekst Anne Wislez – Foto Shutterstock

Waarom de een al meer karakter heeft dan de ander is voor wetenschappers nog altijd een mysterie, maar onderzoeken geven alleszins aan dat wilskracht een eindige bron is. Het vraagt dus om er bewust en met mate mee om te gaan. Omdat ons brein een beperkt vermogen tot zelfcontrole heeft, verzwakken we onze wilskracht in het ene domein als we het gebruiken voor het andere. Dus én meer sporten én minder zoet eten tegelijk is soms te veel van het goede. ‘Ons onderzoek geeft aan dat mensen de neiging hebben om meer te drinken, meer te eten en sociaal ongunstig gedrag te vertonen wanneer ze hun wilskracht nodig hebben voor een ander doel’, zegt Mark Muraven, psycholoog aan de University at Albany in New York. Willen we meer gedaan krijgen in het leven, moeten we onze wilskracht dus managen zoals ons budget. ‘Pak dus datgene aan wat op dit moment voor jou het belangrijkst is’, zegt ook psycholoog Thomas Webb van de Sheffield universiteit. ‘Als je tevreden bent over de resultaten van die verandering, kan je overgaan op de volgende.’ Het is ook belangrijk om te kijken naar externe factoren die succesvolle verandering in de weg kunnen staan, zoals vermoeidheid, honger, stress of verleiding. Wil je dus niet eender wat in je mond stoppen wanneer je ’s avonds thuiskomt, loop dan op weg naar huis niet langs die verleidelijke bakker.

Bouw wilskrachtreserves op

Nieuw onderzoek geeft ook aan dat je wilskracht kan vermeerderen. Muraven raadt kleine oefeningen aan die je kan doen, zoals erop letten om wanneer je praat niet langer ‘euh’ te zeggen, of je tanden poetsen met je niet-dominante hand. Zo bouw je wilskrachtreserves op. Het doorbreken van gewoontes geeft je een besef van zelfcontrole dat later kan leiden tot grotere betrachtingen. ‘Die oefeningen in zelfcontrole leren je de neiging om op te geven te weerstaan en geven je een sterker gevoel van zelfdiscipline’, zegt hij. Daarnaast kan je je wilskracht ook ondersteunen door zaken te plannen, zegt Webb dan weer. ‘Je kan je wilskracht ondersteunen door specifieke doelen te stellen en ze te linken aan concrete gelegenheden om ze te oefenen.’

Bijvoorbeeld: als je een vreemde taal wilt leren, dan heb je meer kans om de lessen vol te houden als je ze op voorhand betaald hebt en ter plekke ook telkens met een vriend afspreekt. Allemaal kleine dingen die je kunnen helpen om een voornemen dit jaar echt om te zetten in wat je eigenlijk wilde: een vanzelfsprekende realiteit.