Hoe ga jij om met conflict?
C? In een conflictsituatie ga je manipuleren
Je basisovertuiging: als je weet hoe je het moet aanpakken, krijg je alles van mensen gedaan.
Verleiden, culpabiliseren, onderhandelen, chanteren, jezelf in een slachtofferpositie zetten, mokken, doen alsof je er niets van snapt, je onschuldig opstellen, de ander destabiliseren of afleiden … Wie manipuleert heeft maar één doel: de ander gebruiken om zijn eigen doelen te bereiken.
Het voordeel: Je hebt een sterk communicatief vermogen ontwikkeld dat in de werksfeer – en in alle relaties in het algemeen – van pas komt. Het is het vermogen om een conflict te ontmantelen of te ontwijken zonder dat je tegenstanders het zelf door hebben.
Het nadeel: De kern van het conflict, waar het werkelijk om draait, wordt nooit echt aangepakt. Alles wordt ontweken en omzeild. Het is onmogelijk om met zo’n persoon een eerlijke, diepgaande relatie aan te gaan. Wie manipuleert heeft zich in het verleden zwak gevoeld, waardoor hij trucjes en listen is gaan ontwikkelen om toch te krijgen wat hij nodig had. Een manipulator blijft de gevangene van de disfunctionele patronen uit het verleden: hij denkt dat hij niet zichzelf mag zijn, dat hij een ander gelaat moet laten zien, en dat hij slim of flatterend moet zijn om te krijgen wat hij wil. Zijn zelfvertrouwen is kwetsbaar en weinig stabiel.
Zoeken naar evenwicht: Durf jezelf te zijn zoals je werkelijk bent. Ga naakt de confrontatie in. Probeer je argumenten helder, krachtig en respectvol te formuleren, zonder de ander te willen misleiden. Probeer tegenover jezelf emotioneel eerlijker te zijn: herken en benoem wat je voelt, zonder je gevoel te minimaliseren of te overdrijven. Doe hetzelfde met je verlangens: wat wens je werkelijk en hoe kan je dat eerlijk bereiken? Bepaalde disfunctionele patronen kunnen zo hardnekkig aanwezig zijn dat ze enkel ontmanteld kunnen worden met de hulp van een therapeut.
Eerder een D? >>>