Hoe ga jij om met conflict?
B? In een conflictsituatie ga je domineren
Je basisovertuiging: er is altijd een winnaar en een loser.
Intimideren, aanvallen, bedreigen, kwetsen, vernederen, anderen de les spellen … Agressieve mensen gaan de strijd aan alsof ze een slagveld betreden, met het vaste voornemen elke vorm van bedreiging de kop in te drukken. Op welke manier dan ook. Alles beter dan zelf het onderspit te delven.
Het voordeel: Deze houding geeft je een gevoel van macht, door het neerzetten van een bepaalde weerbaarheid en een vermogen om je te laten respecteren. Je toont hiermee ook de moed om bepaalde zaken uit te spreken en tegenstanders het hoofd te bieden (zij het dan in extreme mate).
Het nadeel: De agressie die je als kind waarschijnlijk ervaren hebt of als voorbeeld meekreeg, leeft nog altijd in je door en ga je op anderen projecteren. In feite schaadt deze agressieve houding elke relatie, het houdt mensen van je weg, maakt elke vorm van empathie en solidariteit onmogelijk, en lost geen enkel probleem op.
Zoeken naar evenwicht: Het is belangrijk in te zien en te aanvaarden dat een menselijke relatie niet enkel draait om machtsverhoudingen en dat het grijpen naar agressie geen blijk is van kracht, maar van kwetsbaarheid en zwakte. Je kan jezelf trainen in het aannemen van een andere rol, bijvoorbeeld door werkelijk naar de ander te leren luisteren (zonder hem te onderbreken) en te proberen hem te begrijpen, en daarna je eigen mening te plaatsen zonder die van de ander teniet te doen. Wat ook kan helpen is alle situaties in je leven oplijsten waarin je ooit door anderen geholpen werd: het maakt dat je met een mildere blik naar andere mensen gaat kijken.
Ben jij een C of een D? >>>