Aan goede voornemens geen gebrek bij de start van het nieuwe jaar. Maar hoe is het gesteld met je geld? Trekt je maag samen bij die vraag? Niet nodig, door de juiste beslissingen te nemen kan je je financiën op een goede manier beheren.

Tekst Sophie Rensco – Beeld Shutterstock 

Icone citation

Het loont de moeite om het economische nieuws te volgen.
Je zal merken dat het niet zo’n ver-van-je-bed-show is als je dacht.

 

‘Hoe gek het ook mag klinken, geld is een onderwerp dat door velen stiefmoederlijk behandeld wordt. Iedereen praat over geld, maar niemand praat écht over geld’, zegt Pascal Bruckner, filosoof en auteur van het boek La sagesse de l’argent (Grasset). ‘We hebben de indruk dat we wel weten wat geld is, iets zo banaals dat we er niet te veel aandacht aan willen besteden. Het is net deze wat stiefmoederlijke behandeling die me interesseerde. Ik heb me zelf lang weinig zorgen gemaakt om geld. Had ik er, zoveel te beter. Had ik er geen, zocht ik wel oplossingen. Als je jong bent, heb je immers het buitengewone voorrecht om nog onbeperkt veel tijd voor je te hebben: loop je al eens tegen een muur aan, heeft dat geen verregaande gevolgen. Je kan jezelf nog altijd opnieuw uitvinden, opnieuw beginnen. Maar met de leeftijd komen ook de verantwoordelijkheden en gaan we ons realiseren dat die materiële problemen waar we zo op neerkeken toch onze aandacht verdienen…’ Maar hoe snij je die vragen over financiën, die je nooit geïnteresseerd hebben en daarom nu complex lijken, dan aan? Hoe leer je de materie te begrijpen en beheersen? Heel eenvoudig: door een actieplan op te stellen waarmee je je financiën een kickstart kan geven.

Leer de financiële markten te begrijpen

‘Over het algemeen laten we de financiële media aan ons voorbijgaan. Een gemiste kans’, zegt Ilka Jansen, Investment Advisory Officer bij Deutsche Bank. ‘Of je nu in het bezit bent van een beleggingsportefeuille of (nog) niet, het loont absoluut de moeite om het economische nieuws op te volgen. Je zal merken dat het niet zo’n ver-van-je-bed-show is als je dacht. Verschillende banken, zoals Deutsche Bank, posten ook regelmatig updates op hun website en op sociale media over het reilen en zeilen op de financiële markten en de impact ervan op de beleggingsproducten. Elke dag een paar minuutjes uittrekken om hierover te lezen kost weinig moeite.’

Spijker je financiële kennis bij

‘Als je van plan bent om een beleggingsportefeuille te openen of een bestaande uit te breiden, is het belangrijk om te weten wat je koopt’, gaat Ilka Jansen verder. Je laten adviseren over de eigenschappen van de verschillende beleggingsproducten is de logische eerste stap. Het is de ideale gelegenheid om wegwijs te raken in de structuren en de kosten van de diverse beleggingsproducten. ‘Zodra je beleggingsportefeuille is samengesteld, doe je er goed aan je financiën regelmatig op te volgen. Beantwoordt je portefeuille nog altijd aan je risicoprofiel en je doelstellingen?’ Stel je financiële situatie regelmatig in vraag. Je leven verandert voortdurend, je financiën ook.’

Vergelijk de kosten

Of het nu gaat om een lopende rekening of een beleggingsproduct, de kosten kunnen enorm variëren naargelang de bank. ‘In de meeste gevallen vind je die informatie online, maar het loont zeker de moeite om bij enkele banken langs te gaan om de tarieven te vergelijken.’ Het zijn die kleine onkosten die door je vingers glijden, maar alles opgeteld wel een verschil maken. Op die manier kan je zonder al te veel moeite een pak geld besparen tegen het einde van het jaar.

Vind de service die bij je past

‘Er zijn verschillende manieren om je financiële doelen te bereiken’, zegt Ilka Jansen. ‘Je kan genoegen nemen met een spaarrekening en een lopende rekening waarop je regelmatig geld stort. Maar dat brengt niet veel op. Je tegoeden spreiden, blijft de beste optie. Dat is ook wat wij adviseren bij Deutsche Bank. Je moet natuurlijk over de juiste tools beschikken om je portefeuille slim te beheren en een goede vertrouwensrelatie opbouwen met je bankier die je kapitaal deels of volledig zal behartigen.’ Die relatie is belangrijk, ze geeft je de nodige steun in het beheren van je financiën.

Definieer je financiële doelstellingen

‘Om de juiste keuze te kunnen maken bij de samenstelling van je beleggingsportefeuille, moet je eerst je belangrijkste beleggingsdoelstelling bepalen. Bij Deutsche Bank hebben we vier doelstellingen opgesteld aan de hand van volgende vragen: “Wil je kapitaal opbouwen op lange termijn?”, “Wil je beleggen op korte termijn?”, “Wil je regelmatige inkomsten ontvangen?” of “Wil je beleggingstransacties uitvoeren met speculatieve doeleinden?” Hierover een beslissing nemen, helpt je een hele stap vooruit.’

Zet een bedrag opzij (en kom er niet aan)

‘Zodra je belangrijkste doelstelling is bepaald, volgt de vraag welk bedrag je wil beleggen. Wil je onmiddellijk een grote som vrijmaken? Of zet je liever op regelmatige basis een bescheiden bedrag opzij? Op basis hiervan zullen andere producten interessant zijn voor jou. Houd er in alle gevallen rekening mee dat er op elk beleggingsproduct een zekere bewaartijd rust en dat het niet aangewezen is om je producten al na enkele maanden terug te verkopen. Bekijk je belegging als een project op lange termijn.’ Of je nu om reële of veronderstelde redenen bang bent om op een dag een financieel tekort te hebben, zo’n verzekerd bedrag is hoe dan ook geruststellend.

Neem niet te veel (maar ook niet te weinig) risico

Beleggen gaat gepaard met risico’s en je zou dus kunnen stellen dat beleggingen met een hoog rendement meer risico’s inhouden. ‘Dat klopt! Denk op voorhand goed na welk risico je wil nemen. Op die manier kan je de gepaste producten selecteren naargelang je risicotolerantie. Hoewel de huidige rentevoeten op de markt laag zijn, kies je toch beter niet voor een product met een hoger risico dan je portefeuille – en je maag – aankan.’ Gebruik vooral je gezond verstand, dat is nog steeds het beste advies…

Deze rubriek kwam tot stand in nauwe samenwerking met Deutsche Bank. www.deutschebank.be