Ik heb geld geërfd, wat nu?
Ook wanneer het over de erfenis gaat, zijn gemengde gevoelens troef. Het maakt emoties los wanneer je opeens over het geld van een geliefde kunt beschikken. Een klein extraatje of een aanzienlijke som – dat maakt in de praktijk niet zo veel uit. Het belangrijkste is dat je er optimaal gebruik van maakt.
Tekst: Sophie Rensco – Beeld: Shutterstock
Geld erven lijkt een goednieuwsshow, terwijl het beheer van een onverwachte som vaak heel wat zorgen met zich meebrengt
In de cinema kun je heimelijk meeleven met fictieve personages die met het nodige drama afscheid nemen van een geliefde. Meestal hoort bij zo’n geënsceneerd overlijden ook nog een onverwachte plotwending: intriges, affaires of duistere familiegeheimen die in de nasleep van het overlijden komen bovendrijven. Zoals een aanzienlijke erfenis die plotseling uit de kast valt en de nodige commotie teweegbrengt bij de verschillende familieleden. In het echte leven zit je in dezelfde rollercoaster van emoties, maar dan zonder vooropgesteld filmscript of happy end. Wat doe je als die erfenis je écht overkomt?
‘Voor heel wat mensen lijkt geld erven een goednieuwsshow – los van het verdriet om het verlies van een naaste – terwijl het beheer van zo’n onverwachte som geld heel wat kopzorgen en vraagtekens met zich meebrengt’, vertelt Marie-Sophie Verbist, Senior Private Banker bij Deutsche Bank. Natuurlijk wil je een dierbaar familielid niet verliezen, maar wie heeft nog nooit gedroomd van een geldbedrag dat zomaar uit de hemel komt vallen? Wie heeft er nog nooit over gefantaseerd om iets te kunnen kopen zonder naar het prijskaartje te kijken of een vakantie te boeken zonder rekening te moeten houden met het budget? Iedereen hoopt wel eens op een mirakel, maar in de praktijk werkt het zo niet. Een erfenis, van welke grootteorde ook, geef je niet zomaar uit aan een onbezonnen folietje. Bezwijk je toch voor de verleiding, probeer het dan tenminste in alle discretie te doen.
Deskundig advies
Je laten omringen door financiële experts om op z’n minst een deel van het bedrag correct te beleggen, is nog altijd de verstandigste optie … ‘De wetgeving verandert om de haverklap en de dingen evolueren razendsnel in de banksector’, gaat Marie-Sophie Verbist verder. ‘Het is daarom van het grootste belang dat je financiële raadgever regelmatig bijscholing volgt om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwigheden. Heb je een flink bedrag geërfd, dan is het absoluut aan te raden om een afspraak te maken bij een Private Banker die je persoonlijk kan begeleiden. Bij ons werkt de Private Banker als een dirigent die op zijn beurt bijgestaan wordt door verschillende specialisten – fiscalisten, advocaten, notarissen, beursexperts … Hij adviseert je op elk moment zo accuraat mogelijk. Een Private Banker is iemand die je helpt om je doelstellingen te bepalen en samen met jou een plan op maat uitstippelt. Die je alle mogelijke opties voorlegt en je adviseert om de juiste beslissingen te nemen. Bij Deutsche Bank is je Private Banker je vertrouwenspersoon; je belangrijkste contactpersoon ook. Hij of zij kent je financiële situatie tot in de details en weet onmiddellijk wat te doen bij problemen of dringende vragen over je geld. Onze Private Bankers zijn zeer bereikbaar voor hun cliënten, ook ‘s avonds en in het weekend, indien dat nodig is.’ Je weet immers nooit wat er je boven het hoofd hangt.
Plots beschik je over een extra spaarpotje, maar het valt nog af te wachten of je daardoor opeens ook een financiële krak wordt die in staat is om zelfstandig zijn geld te beheren. ‘Bij de meeste mensen is dat niet het geval. Zeker als bankzaken en beurskoersen je totaal niet interesseren. Als je geen tijd hebt of nog niet gesetteld bent. Ook als je een deel van het geld wil gebruiken voor pakweg de aankoop van een huis, maar het andere deel wil beleggen om je oude dag veilig te stellen, kan je beter een beroep doen op een professionele beheerder. In zo’n geval beleggen we je geld volgens je risicoprofiel. Dat bepalen we samen, terwijl we uitgebreid de mogelijke gevolgen van elke beslissing bespreken. Ideaal voor wie zelf niet graag met bankzaken bezig is’, legt Marie-Sophie Verbist uit. Dit heet met een ingewikkelde term ‘discretionair beheer’ en is vooral geschikt voor beleggers die geen tijd of zin hebben om zelf hun dagelijkse financiën op te volgen. Zij laten hun portefeuille dan beheren door een professional die zelfstandig beslissingen neemt en daarover regelmatig verslag uitbrengt.
Of liever een copiloot?
‘Maar misschien ben je al in het bezit van een aandelenportefeuille, hoe bescheiden ook? Misschien hou je van de schommelingen op de beurs en ben je redelijk op de hoogte van de financiële markten, hoewel je geen professionele achtergrond in de financiën hebt? Dan is de optie adviesbeheer iets voor jou. In dat geval zit je beheerder als een soort copiloot naast je. Je bent vrij om voorstellen te doen en ideeën aan te brengen die ons misschien ook tot nieuwe inzichten kunnen brengen. Jij hebt altijd het laatste woord, maar je staat er niet alleen voor. Dat is een enorm voordeel.’
Wat als het om een aanzienlijke erfenis gaat? Alles hangt af van de verwachtingen, natuurlijk. Enkele duizenden euro’s extra kunnen wel degelijk het verschil maken. Een deel van het bedrag opnieuw beleggen op maandelijkse basis en tegen een interessant rendement, kan je financiële toekomst op lange termijn veiligstellen. Bij een erfenis horen dubbele gevoelens, dat blijft zo. De tegenslagen en onzekerheden die bij het leven horen, herinneren ons er tegelijk aan hoe kostbaar iedere dag is. Daarom is het misschien niet slecht om af en toe eens stil te staan bij degenen die er na ons zullen zijn.
Deze rubriek kwam tot stand in nauwe samenwerking met Deutsche Bank. www.deutschebank.be