Pharma Nord

Geef je immuniteit een boost

Sporten, voldoende slapen en gezond eten helpen om je immuniteit te stimuleren op lange termijn. Maar er zijn nog meer natuurlijke manieren om je lichaam te versterken tegen aanvallen van buitenaf.

Door Isabelle Artus

Bescherm je slijmvliezen

Een schoon en gezond neusslijmvlies vormt de eerste afweer tegen aanvallen bij een infectie van de luchtwegen. Spray ‘s ochtends en ‘s avonds in je neus met een neusspray op basis van zeewater. Je keel bescherm je door te gorgelen met een extract van pompelmoespitten (10 druppels in een glas lauw water) of met een mondspray met propolis. Drink zeker ook voldoende water om te voorkomen dat de slijmvliezen uitdrogen, want daardoor worden ze extra kwetsbaar.

Versterk je darmflora

Ongeveer 80% van je immuunafweer zit geconcentreerd in je darmflora. Een sterke en evenwichtige darmflora houdt de verspreiding van ziekteverwekkende bacteriën tegen – door te voorkomen dat de ziektekiemen zich nestelen of door ze simpelweg te vernietigen. Om je darmflora te stimuleren, moet je probiotica aanleveren. Dat kan via voedingssupplementen, die je inneemt als kuur van drie maanden, maar je vindt probiotica ook in groenten zoals raapjes, sperziebonen en radijzen, en in zuivelproducten zoals yoghurt met bifidus, acidophilus of gefermenteerde melk (type kefir). Vergeet ook niet de prebiotica: deze ‘supervezels’ vormen als het ware meststof voor probiotica en zitten van nature in knoflook, artisjok, schorseneren en soja.

Doe een vitaminekuur

ideale wapens voor een sterke immuniteit? Vitamine C en vitamine D. Verhoog je inname van natuurlijke vitamine C met tabletten acerola, een bes uit Zuid-Amerika die barstensvol vitamine C zit. Vitamine D vind je in levertraanolie (van kabeljauw of heilbot) en in champignons.

Houd je energie op peil

Een goede immuniteit vereist een goede productie van celenergie. Co-enzym Q10 is hét sleutelelement in onze energieproductie. Ons lichaam maakt die stof normaal gezien zelf aan, maar met het ouder worden of bij gezondheidsproblemen of polymedicatie kan die eigen productie verstoord geraken. In dat geval vul je het tekort maar beter aan met een goed supplement met bioactieve Q10.

Denk ook aan selenium en zink

Selenium is een sporenelement dat bijdraagt aan een gezond immuunsysteem. Je krijgt het binnen via champignons, tomaten, kool, broccoli, ui, knoflook, gerst, orgaanvlees, rood vlees, zeevruchten, paranoten … Let wel op: de landbouwgrond in Europa wordt steeds armer aan selenium, en dat geldt dus ook voor de planten die er groeien. Nog een voedingsstof die een essentiële rol speelt in diverse biologische processen, waaronder alles wat met het immuunsysteem te maken heeft, is zink. Het zit in vlees, eieren, vis, peulvruchten … Laat regelmatig een bloedonderzoek doen bij je huisarts om te weten of je een tekort aan zink hebt. L.L.

Combineer voor extra voordeel!

Kies voor een combinatie van twee producten die los van elkaar hun kwaliteit, onschadelijkheid en werkzaamheid hebben bewezen. Zo heb je alle troeven in handen om je natuurlijke immuniteit optimaal te houden.

Ontdek bij je apotheker het Immunity-Pack van Pharma Nord, een combinatie van het product Selenium+Zink met vitamines en D-Pearls 3000, vitamine D in olijfolie.

Vraag naar de kuur van één maand (referentiecode CNK 4380-424; adviesprijs: € 14,95) of de kuur van twee maanden (CNK 4380-812; adviesprijs: € 24,95).

Immunity-Pack - Pharma Nord

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met  Pharma Nord.
www.pharmanord.be

Lees ook:

Hoe versterk ik mijn immuniteit?

Food voor een boost van je weerstand

Vitamine B(each)