Foodie Esther Andries: ‘Sinds ik veganistisch eet voel ik me veel beter’

Esther Andries koos een aantal jaren geleden voor een grotendeels veganistische levensstijl en opende een dito foodbar in Antwerpen. Onlangs verscheen haar boek Your Healthy Fix, met plantaardige, lactose- en glutenvrije recepten, vrij van geraffineerde suikers.

Tekst Kristel Bruynseels
Recepten Esther Andries – 
Foto’s Dorothee Dubois

‘Natuurlijk zal niet enkel die lepel chiazaad voor een gezond lichaam zorgen, maar hij draagt er wel sterk toe bij’

Voor je grotendeels veganistisch begon te eten, had je heel wat gezondheidsklachten?

Esther Andries: ‘Absoluut. Ik had erg veel last van migraineaanvallen én voortdurend darmklachten. Alles had ik al geprobeerd: specialisten, osteopaten, lymfedrainages … Tot op het punt dat ik dacht: ik leer er gewoon mee leven. Maar omdat ik meer en meer begon te lezen en telkens op het aspect ‘voeding’ stuitte – wat niet meteen aan de orde was bij de meeste specialisten – besloot ik op een gegeven moment mee te doen met de vegan challenge: zes weken veganistisch eten. Heel wat mensen getuigden dat ze er baat bij hadden. De eerste weken was het erg zoeken naar ingrediënten en recepten én had ik behoorlijk last van ontwenningsverschijnselen. Maar na een maand voelde ik me super: mijn migraine was grotendeels weg, mijn huid werd egaler, ik sliep beter en kreeg meer energie. Dus na die zes weken ben ik eigenlijk gewoon doorgegaan.’

En zo kwamen er ook een foodbar, Divers, en een boek, Your Healthy Fix?

EA: ‘Inderdaad. Mijn reizen in het buitenland openden mijn ogen: er is meer in het leven dan je kapot werken en ondertussen proberen een beetje gezond te leven. Op reis zag ik bloeiende foodbars met açai bowls, macha latté’s, superfoods … en hier in België vond ik die nergens! Mijn posts met eigen recepten op social media hadden al heel wat volgers, dus toen heb ik mijn leven helemaal omgegooid: ik opende Divers in Antwerpen en dat sloeg in als een bom. En omdat mijn klanten voortdurend vragen naar ingrediënten, recepten, informatie over nutriënten en de filosofie achter deze levensstijl, is er nu ook een boek gekomen.’

Waar haal je je inspiratie?

EA: ‘In het buitenland, online … overal waar ik lekkere, mooie recepten zie. Ik zal er wel altijd mijn eigen toets aan geven, kopiëren is niet leuk. Voor mij moet het gezond, lekker en visueel aantrekkelijk zijn. In mijn kast vind je altijd avocado’s, heerlijk en in heel wat gerechten te verwerken. Voor humus geldt hetzelfde. En daarnaast natuurlijk plantaardige melk en superfoods. Tegenwoordig vind je die ingrediënten makkelijk in biowinkels, maar ook heel wat supermarkten hebben aparte afdelingen. Je vraagt er best naar bij het personeel. En vind je niet wat je zoekt in een winkel, dan biedt het internet meestal wel de mogelijkheid om online bestellingen te plaatsen. En dan kan je aan de slag met smoothies, bowls, toasts, latté’s …‘

Hoe zit dat nu met die superfoods?

EA: ‘Superfoods is een verzamelnaam voor de krachtigste voedingsmiddelen op onze planeet. Ze bieden een ton aan voedzame stoffen en zijn een efficiënte manier om zo veel mogelijk vitamines en mineralen te verpakken in een compacte vorm. Denk maar aan maca, açaipoeder, hennepzaad, enzovoort. Ik zie ze als een aanvulling op mijn dieet, een beetje zoals kruiden in je gerecht. Natuurlijk zal niet enkel die lepel chiazaad voor een gezond lichaam zorgen, maar hij draagt er wel sterk toe bij. Zeker wanneer je vegan eet, moet je zorgen dat je voldoende zaden en noten erbij verwerkt. Ik heb ook een eigen productlijn met powerfoods ontwikkeld: ‘YHF’, met onder andere een veganistisch proteïnepoeder. Omdat ik dagelijks sport, hebben mijn spieren ook proteïne nodig en dat poeder is een handige oplossing hiervoor.’

Is het boek niet wat te extreem voor de gemiddelde lezer?

EA: ‘Ik denk het niet. Zelf ben ik ook niet 100 procent vegan, eerder 80 procent. Soms heb ik zin in vis, zalm bijvoorbeeld. Dan zal ik dat ook eten, er is een reden waarom mijn lichaam dat zo duidelijk vraagt. Vlees heb ik helemaal geschrapt, gevogelte ook. Maar af en toe een stukje vis moet kunnen. Je hoeft geen slaaf te zijn van een principe, maar als je al meer dan voorheen vlees schrapt en geregeld lactosevrije en plantaardige gerechten op het menu zet, zal je lichaam daar sowieso baat bij hebben. Ik nodig iedereen uit om het gewoon eens te proberen. Want daar blijf ik wel in geloven: je bent tenslotte wat je eet.’

 

Meer inspiratie?

Your Healthy Fix,Esther Andries (Borgerhoff & Lamberigts, 2018)  

www.diversantwerpen.be