Help: ‘Ik had liever een dochter gehad’

Inge Glazemakers
Ontwikkelingspsychologe

Goeie foto 1

Een dochter met wie je samen gezellige meisjesdingen kan doen. Een dochter die de vriendin zal worden die je altijd al gewild hebt. Je voorkeur voor een meisje steekt dikwijls al tijdens je zwangerschap de kop op.

De meeste toekomstige ouders zijn dan volop bezig met zich mentaal voor te bereiden op hun nieuwe leven. Fantaseren over het geslacht van de baby is dus heel normaal. Het is een proces om de hechting tussen jou en je kind te kunnen installeren. Soms zijn je fantasieën ingegeven door je eigen ervaringen. Als je bijvoorbeeld uit een gezin met enkel dochters komt kan je een heel specifiek beeld hebben over hoe een gezin er moet uitzien. Of als je zelf een heel hechte band hebt met je moeder droom je dat misschien ook voor jezelf en een dochter. Of als je al een rits zonen thuis hebt rondlopen fantaseer je misschien over een dochter in huis.

Het is van belang dat je inzicht krijgt in je motieven voor een bepaalde voorkeur en dat je jezelf er niet om veroordeelt. Als je kind uiteindelijk niet overeenkomt met je voorkeur is het essentieel dat je de gevoelens van teleurstelling, schuld, schaamte of verlies bij jezelf erkent. Probeer ze uit te spreken bij iemand die je vertrouwt en die naar je luistert zonder een waardeoordeel uit te spreken. Dat kan je partner zijn maar evengoed een vriendin of collega. Vaak hebben die gevoelens te maken met angst voor wat je niet kent. ‘Ik vind voetbal niet leuk. Ik heb niks met jongenskleren.’ Praten over je gevoelens is belangrijk voor de verwerking ervan.

Als je je negatieve emoties niet uit kunnen ze groter worden en kunnen ze op lange termijn de relatie met je kind zelfs in de weg staan. Je kan het gemis van een meisje eventueel proberen op te vangen door een leuke relatie op te bouwen met je metekindje, je buurmeisje of je nichtje. Misschien dat de omgang met een meisje je zal geven wat je nu mist. Maar probeer zeker ook iets gemeenschappelijks te doen met je zoontje. Soms moet je daarvoor even uit je comfortzone komen. Maar door samen leuke dingen te doen investeer je in de relatie met je kind en in de toekomst. En wie weet besef je dan plots dat jongensdingen ook best fijn kunnen zijn.’