‘Het enige dieet dat werkt, is een dieet dat je geen moeite kost’
Volgens jou eten we trouwens allemaal te veel?
LE: ‘Ja, we hebben geen besef meer van wat een gewone portie is. Een vuistregel is: maak van je handen een kuipje, daarin moet je maaltijd passen. Als je elke dag een klein beetje minder eet, zal je op termijn wel afvallen. Daarom, verklein je bord!
Neem Ons Kookboek als voorbeeld. De recepten van toen en nu zijn precies dezelfde, met dezelfde ingrediënten en hoeveelheden, maar volgens de hedendaagse uitgave zijn het recepten voor vier personen, terwijl deze een halve eeuw geleden nog voor zes tot acht personen waren geschreven. Dit is een gevolg van de schaalvergroting in de landbouw van de jaren 60. De productie ging omhoog en voedsel werd goedkoper. Doordat we ons meer voedsel kunnen veroorloven, gaan we meer eten. Ook de verpakkingen zijn groter geworden. In de jaren 50 dronken we Coca Cola uit flesjes van 200 ml, nu zie je overal halve literflessen. En uit een onderzoek naar borden op basis van schilderijen van Het Laatste Avondmaal blijkt dat borden 85% groter zijn dan 1 000 jaar geleden. Dat is allemaal geleidelijk gebeurd, waardoor we het niet hebben opgemerkt.’
We kunnen ons meer voedsel veroorloven, maar gezond voedsel is wel duurder dan ongezond eten?
LE: ‘Per calorie kost gezonde voeding meer, maar als je kijkt naar de voedingswaarde, is gezond voedsel goedkoper. Zo kost een appel van 80 calorieën ongeveer evenveel als een Mars van 240 calorieën. Met een Mars ben je echter niet verzadigd, met een appel wel. Op die manier is gezond voedsel duidelijk goedkoper.’
Moeten we nog calorieën tellen? >>>