Eet je gelukkig
Levensvreugde begint op je bord: wat je eet, beïnvloedt je hersenen en je humeur. Voor elk seizoen geven we je een recept voor een stukje ‘eetbaar geluk’!
Ook al hangt ons geluksgevoel af van heel wat andere factoren dan wat er op ons bord ligt, toch wordt nu erkend dat bepaalde stoffen in onze voeding het effect van een antidepressivum hebben en ons gelukkiger maken. Hun werking is niet vluchtig en psychologisch – zoals vaak het geval bij zoet en vet comfortfood – maar tastbaar en langdurig. Wanneer je ze het hele jaar door regelmatig eet, beïnvloeden die voedingsstoffen de productie van neurotransmitters die mee bepalen hoe je je voelt. Ze hebben om te beginnen een grote invloed op je goede humeur. Tomaten in de zomer, rode bieten in de herfst, vis in de winter, erwten in de lente: haal het beste uit je voedingsmiddelen volgens het ritme van de seizoenen.
WINTER: geef je humeur een boost
Het gebrek aan zonlicht in de winter doet je humeur geen goed. Het uvb-licht, dat ervoor zorgt dat we vitamine D aanmaken, is nauwelijks aanwezig in deze tijd van het jaar. En we weten dat een tekort aan vitamine D samenhangt met depressie (bron: British Journal of Psychiatry, 2013). De winter is dus dubbel lastig: onze natuurlijke vitaminevoorraden slinken en het weinige dat overblijft, wordt niet opgenomen. Om dat te compenseren, kan je regelmatig melk drinken die verrijkt is met vitamine D, een theelepel kabeljauwlevertraan innemen of eigeel en vette vis (sardines, zalm, makreel) op het menu zetten.
Het is ook een goed idee om voldoende zeewier en schaaldieren in je gerechten te verwerken. Die zijn rijk aan jodium en helpen je zo om je schildklier op natuurlijke wijze in balans te brengen. Als dat evenwicht verstoord raakt, kan je last krijgen van vermoeidheid, geheugenproblemen en depressie. De winter is ook het ideale moment om te genieten van heerlijke eiwitten in de vorm van linzen, spliterwten en bonen, maar ook van gevogelte, zoals kalkoen, eend en kip.
- Tip: hoe meer olie een blikje sardienen bevat, hoe beter je lichaam de omega 3-vetzuren opneemt.
LENTE: breng je gemoed in balans
De Chinezen beschouwen het vijfde seizoen – de twee weken tussen het eind van de winter en het begin van de lente – als een periode van lichamelijke en psychologische kwetsbaarheid. Om dat tussenseizoen beter te ‘verteren’, kan je wat lichter eten. De rijke gerechten van de winter en de feestdagen wegen op de lever en spijsvertering, en maken je prikkelbaarder. Om je humeur weer in evenwicht te brengen, ga je voor lentegroenten als asperges, wortels en spinazie. Die bevatten de essentiële aminozuren tyrosine en fenylalanine: precursoren van dopamine en noradrenaline, de neurotransmitters die instaan voor je energie en motivatie. Je vindt ze ook in de meeste kazen, avocado’s, bananen, sesamzaad en brood. Zorg er ook voor dat je voldoende vitamines uit de B-groep inneemt, die inwerken in op het zenuwstelsel: B6 (paprika, salie in poedervorm, groene munt, dragon, cayennepeper, kurkuma), B9 (lever, kool) en B12 (lever, nieren, nieren, octopus, schaaldieren).
tip: strooi parmezaanschilfers, pompoenzaden of granen over je gerechten.
ZOMER: bouw je reserves op
Vakantie, genieten van het dolce far niente, van de zon, van een overvloed aan fruit en groenten vol vitaminen en mineralen: in de zomer hoef je niet te compenseren, maar snoep je van het beste wat de natuur te bieden heeft en bouw je reserves op. Het is geen toeval dat een salade met tomaat en mozzarella een van de populairste zomergerechten is. Tomaten zijn dorstlessend en mineraliserend, en bevatten veel lycopenen, antioxidanten die hun mooie rode kleur geven en depressieve symptomen verminderen (bron: Journal of Affective Disorders, 2013). Tomaten zijn ook rijk aan selenium: een sporenelement dat stress en stemmingsstoornissen helpt voorkomen. Mozzarella bevat dan weer – net als brousse-kaas, ricotta en cottage cheese – het aminozuur tryptofaan, een precursor van het gelukshormoon serotonine.
- Tip: bedenk elke dag een eigen recept voor een fruit- of groentesapje voor nog meer plezier en een variatie aan smaken.
HERFST: stel je bioritme af
In het najaar is je ritme anders en schommelen de temperaturen, wat vermoeidheid en veel stress meebrengt. Het moment om walnoten te eten. Ze bevatten een aminozuur, methionine, dat de aanmaak van verschillende neurotransmitters bevordert. Ze maken ook de productie van melatonine mogelijk, een hormoon dat de slaap en ons bioritme regelt. Dankzij hun magnesiumgehalte helpen ze tegen stress, dat de cortisol in je lichaam verhoogt. Dat laatste hormoon is mee verantwoordelijk voor een verminderde opname van serotonine, wat kan leiden tot een depressie. Ook magnesium kan herfstblues tegengaan. Magnesium vind je in pure chocolade, bananen, groene groenten, volle granen en linzen. Om magnesium op te nemen is het aminozuur taurine nodig, dat aanwezig is in zuivelproducten, vlees, schelpdieren en vis.
- Tip: kies voor warme en zachte kruiden, zoals kurkuma, komijn, kaneel of gember. Ze versterken de smaak van groenten en werken energieopwekkend.
Een zonnige vitaminekuur voor het hele gezin met D-Pearls!
Een gebrek aan vitamine D komt veel vaker voor dan we denken! Liefst acht op de tien Belgen kampen met een vitamine D-tekort, en dat geldt voor elke leeftijd en in elk seizoen. Voor iedereen die zijn vitamine D-peil wil optimaliseren, zijn er in de apotheek supplementen beschikbaar voor het hele gezin in de vorm van een koudgeperste plantaardige olie.
Een gebrek aan vitamine D komt vaker voor dan men denkt ! Ongeacht het seizoen of de leeftijd, in België hebben tenminste 8 personen op 10 een tekort aan vitamine D. Voor al wie zijn vitamine D gehalte wil optimaliseren kan men gebruik maken van een voedingsaanvulling met vitamien D, m.n. D-Pearls van Pharma Nord. Deze bevat natuurlijk vitamine D in een olie-oplossing ideaal voor de hele familie. D-Pealrs 1520 levert per capsule 38 mcg vitamine D dat zeer goed opgenomen wordt door het lichaam, juist omdat het gebonden is aan plantaardige olijfolie.
En leuk om weten: er is nu ook een promotie-verpakking van de D-Pearls 1520 m.n. 100 capsules +20 gratis, verkrijgbaar bij elke apotheker. (vraag de referentie cnk 3375-037)
Meer informatie op: www.pharmanord.be/
Dit artikel kon gerealiseerd worden in samenwerking met PharmaNord.
www.pharmanord.be