Eerste hulp bij scheidingspijn
Weersta de verleiding om in een hoekje te kruipen. Sociale contacten zorgen voor afleiding, nieuwe energie én een gevoel van verbinding dat je nu broodnodig hebt.
- Een scheiding hoeft niet gezellig te zijn. Alle berichten over Gwyneth Paltrows ‘bewust ontkoppelen’ ten spijt zijn bij de meeste mensen ruzies een onlosmakelijk onderdeel van een scheiding. We moeten van zulke ruzies geen nieuw taboe maken, ze mogen er zijn. Door te denken dat een scheiding prettig en sereen kan verlopen, leg je jezelf alleen maar nodeloze druk op. Ook essentieel: wees niet te streng voor jezelf als je met ‘taboegevoelens’ kampt, als je bijvoorbeeld je ex iets niet gunt of wraakfantasieën hebt. Het is allemaal heel normaal en emotioneel mag je alles voelen wat er te voelen valt. Gedrag is natuurlijk wat anders, daar ben je zelf verantwoordelijk voor. Het spreekt voor zich dat als een straatvechter tekeergaan, vooral in het bijzijn van de kinderen, of een kras trekken in de auto van je ex, geen goede of gracieuze ideeën zijn.
- Besef dat je ex waarschijnlijk geen monster is. Bij een relatiebreuk vel je vaak een oordeel over je ex: hij is een lafaard omdat hij van zijn verdriet wegloopt en elk gesprek ontloopt of je noemt hem een agressieveling omdat hij zo tekeergaat na de scheiding. Probeer hierbij te onthouden dat er onder een bepaald gedrag heel andere gevoelens kunnen zitten dan op het eerste gezicht lijkt. Onder de woede van je ex kan bijvoorbeeld veel angst of kwetsbaarheid zitten. En iemand die zich terugtrekt, is misschien bang voor al te heftige emoties. Door te willen kijken naar hoe mensen emotioneel functioneren, zie je dat de ander niet door en door slecht is, of dingen niet doet om jou te pesten, maar op zijn of haar manier reageert.
- Je hoeft niets los te laten.Mensen met liefdesverdriet krijgen vaak het advies: laat het gaan, start met een schone lei, ander en beter. Alleen werkt dat voor velen niet. Je kan niet zomaar op commando iemand of alle gedeelde jaren uit je hoofd zetten. Dat zou ook zonde zijn, want vaak hebben je ex en je relatie jou mee gevormd tot wie je bent en hebben ze veel keuzes in je leven bepaald. Waar het om gaat, is om een juiste afstand tot elkaar te zoeken, en dat is een proces van vallen en opstaan. Naarmate de tijd vordert, lukt dat vaak steeds beter. Het verdriet is dan misschien niet weg, maar je kan wel zien dat de relatie meer was dan de ellende van de breuk. Of je bent weer in staat om te lachen om een bepaalde herinnering met je ex. Het kan een troostende gedachte zijn dat wat er was, niet helemaal verdwenen is.
- Ga op zoek naar wie je bent. Als partners hadden jullie vele gezamenlijke projecten: de relatie zelf, kinderen, het huis, vakanties, hobby’s, enzovoort. Onderzoek wijst zelfs uit dat mensen in een relatie zich geleidelijk met elkaar ‘mengen’. Partners gaan delen van elkaars gedrag, persoonlijkheid en ook gezichtsmimiek overnemen. Als je partner wegvalt, voelt het dan ook alsof een stuk van jezelf ontbreekt. Je moet opnieuw uitzoeken wie je bent, hoe je je tijd graag doorbrengt, waar je wilt wonen, met wie je wilt omgaan … Al is het natuurlijk een schrale troost in momenten van ontreddering en wanhoop, veel mensen zeggen achteraf dat ze door zo’n scheiding zichzelf beter hebben leren kennen en dat ze als mens gegroeid zijn.
Weersta de verleiding om in een hoekje te kruipen. Sociale contacten zorgen voor afleiding, nieuwe energie én een gevoel van verbinding dat je nu broodnodig hebt.
Meer lezen?
Gelukkig gescheiden. Emotionele en juridische wegwijzer. Kaat Schaubroeck (Manteau, 2018)
12