Dr. Servaas Bingé’s advies om gewicht te verliezen.
‘De zomer komt eraan en ik weeg een paar kilo’s te veel. Hoe kan ik die kwijtraken zonder mijn gezondheid te schaden, en zonder later weer snel aan te komen?’
Arts en auteur : Dr. Servaas Bingé:
Afvallen zou geen quick fix mogen zijn in functie van een summer body. Het is beter om goeie gewoontes te creëren, waardoor je niet hoeft “in te grijpen” met korte afvalinterventies. Telkens weer diëten vraagt veel van je lichaam. Op lange termijn vertraagt dat je metabolisme en wanneer de teugels worden gevierd, komen de kilo’s er weer bij. Het is beter om gewoontes in je levensstijl integreren.
Persoonlijk vind ik trouwens dat we moeten stoppen met boeken schrijven over gezonde voeding, maar meer moeten focussen op de vraag: hoe kunnen we mensen inzicht te geven in hun patronen?
Als kind werden we getroost of beloond met een koekje of snoepje wanneer we ons pijn deden of iets braafs hadden gedaan, en die neurale banden zijn gelegd. Nu we ouder zijn, grijpen we dus onbewust en reflexmatig naar iets ongezonds als troost of beloning. Ik geloof in het principe van de neuroplasticiteit, dat we nieuwe zenuwbanen kunnen aanleggen (lees: nieuwe gewoontes creeren). Eerst moet je je bewust worden van die onbewuste gewoontes door er mindful aandacht aan te schenken of door een voedingsdagboek bij te houden. Daarna moet je bepalen: van welke gewoontes wil ik afraken? En hoe kan ik actief nieuwe gewoontes programmeren?
Vervolgens kun je gaan werken met minimale interventies of kleine stapjes. Bijvoorbeeld:
- Voldoende water drinken.
Water verzadigt, zodat je minder een hongergevoel hebt (wat trouwens vaak een verborgen dorstgevoel is). Je kunt drie weken lang focussen op het drinken van een glas water op vier vaste tijdstippen per dag. De drie weken daarna kun je daar acht vaste tijdstippen van maken. - Na 19u00 niet meer eten.
Laat eten heeft een negatief effect op je slaaphygiëne, op insuline en dus op je gewicht. Insuline is het hormoon dat stijgt wanneer je hebt gegeten en dat bepaalt welke energiebron het lichaam aanspreekt. Continu hoge insulinelevels zorgen zo dat je amper vet verbruikt als energie en dat je lichaam dus permanent in “vetopslagmodus” blijft. Door langere periodes niet te eten leer je je lichaam om dat wel weer te doen. - Bewerkte suikers weglaten in de avondmaaltijd, want gebruik je die calorieën niet meer op tijdens de dag, dan kom je aan. Je eet ’s avonds beter een groentemaaltijd met een stukje vis of vlees. Als je met een lege maag gaat slapen, zul je na een paar dagen veel fitter zijn bij het opstaan. Doordat de hersenen de hele dag actief zijn, stapelen zich daar afvalstoffen op. De bedoeling van de nacht is dat je hersenen en zenuwstelsel via doorbloeding worden “opgeruimd”, maar als je met een volle maag gaat slapen, gaat al je bloed naar de spijsvertering.
Als je deze acties drie weken volhoudt, kunnen ze gewoontes worden. Om de beurt, want als je de lat verlaagt en niet alles tegelijk wilt veranderen, ken je meer succeservaringen en blijf je gemotiveerd. Doe het liefst niet alleen, maar samen met iemand: zo kun je erover praten en je frustraties delen. Peer support is belangrijk om te slagen. En vergeet niet dat het om zeer vastgeroeste patronen gaat. Falen of soms terugvallen maakt deel uit van het proces! Wees dus mild voor jezelf.
Het recept. Wat je moet eten en waarom, Servaas Bingé (Borgerhoff & Lamberigts 2022)
Bio-Chromium en Bio-T bewijzen hun effect
Gesuikerde voeding brengt je bloedsuikerwaarden uit balans. Dit geeft je nog meer zin in zoet! Ter ondersteuning van een aanpassing van je voedingswijze en het regelmatig beoefenen van een gezonde lichaamsactiviteit kan Bio-Chromium bijdragen tot stabiele bloedsuikerwaarden.
Bio-Chromium, voor een stabiele bloedsuikerspiegel en Bio-T, met gecojugeerd linolzuur en groene thee-extract dat bijdraagt tot de oxidatie van vetten, zijn verkrijgbaar bij uw apotheker en kunnen perfect gecombineerd worden.
Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Pharma Nord.
www.pharmanord.be
Lees ook:
Mont Roucous, Rosée de la Reine, het belang van goed drinkwater
(Im)perfecties: niet goed in de huid, niet goed in het hoofd