Wat een baby niet al met je relatie doet

Controlefreaks

‘We houden van controle’, zegt Diana Koster. ‘En dat is in grote mate ook mogelijk. Je kiest je studies, je job, je stad, je huis, je partner, de conceptiedatum en eventueel zelfs de geboortedatum van je kind. Maar eenmaal de baby er is heb je niks meer te kiezen. Er vliegt een ongeleid projectiel je leven binnen, dat constant op zijn wenken bediend wil worden. Omdat partners voelen dat ze de controle kwijt zijn proberen ze die elk op hun manier terug te winnen. Door de zorg volledig op te eisen, bijvoorbeeld. Of door te doen alsof er niets veranderd is door de komst van de baby.’

Botsen koppels daar tijdens de eerste maanden niet op, dan zeker wanneer de kinderen iets ouder worden. ‘Vaak grijpen mensen onbewust terug naar strategieën die ze van thuis uit meekregen, en dus worden vroeg of laat de verschillen scherp gesteld. Mag hij bij jullie in bed slapen of moet hij in zijn eigen kamertje blijven? Krijgt ze cola of zweren jullie bij natuurvoeding? Kiezen jullie voor klassiek onderwijs of montessori? ‘Wie geeft toe aan de ander? Wie laat de controle los? Het is een zoektocht die nooit ophoudt, omdat met elke levensfase van jullie kind andere vragen zullen opduiken.

Zoals Alexander zegt: ‘ik vraag me af of we even goed zullen functioneren als koppel wanneer de kinderen ouder worden. Misschien kunnen wij wel heel goed zorgen voor baby’s, en lopen we volledig vast op onze puberzonen?’

Zo doe je het

  • Verbinden na kinderen
    Breng begrip op voor elkaar. Niet enkel voor elkaars gevoelens en emoties maar ook voor de manier waarop jullie praktische zaken aanpakken. Hij moet jullie dochter niet op exact dezelfde manier in bad doen als jij, en misschien werkt zijn strijkmethode ook wel.
  • Spreek eventueel een vast tijdstip af waarop jullie het over bepaalde irritaties kunnen hebben, in plaats van elkaar de hele dag in de haren te vliegen. Doe dat op een niet-aanvallende manier, en luister goed naar de ander. Vraag verduidelijking als je elkaar niet begrijpt.
  • Probeer om niet in herhaling te vallen. Veel vrouwen gebruiken andere woorden of voorbeelden om telkens dezelfde boodschap over te brengen. Als reactie daarop sluiten veel mannen zich juist af. Hoe meer zij erover wil praten, hoe meer hij zich terugtrekt.
  • Maak eventueel een planning voor dagelijkse taken, zoals boodschappen of opruimen.
  • Geef elkaar wat ademruimte, door bijvoorbeeld in het weekend elk een dag vroeg op te staan zodat de ander kan uitslapen.
  • Geef elkaar moed, door een lief briefje of berichtje toon je dat jullie samen doorgaan. Hou eventueel een ‘leukedingenboekje’ bij waarin je de fijne momenten met elkaar kan delen, zelfs als je in de praktijk weinig tijd hebt voor elkaar.
  • Geef elkaar aandacht, door bijvoorbeeld samen te eten wanneer de baby slaapt en jullie dag te bespreken. Probeer een evenwicht te zoeken tussen babyonderwerpen en andere interesses.
  • Geef elkaar avonden en weekendjes, zoek opvang voor de kinderen en maak een afspraak in de stad voor een terrasje, reserveer een hotel in je eigen streek of organiseer een weekend voor jullie twee.

Meer lezen: Perfecte moeders bestaan niet, Diana Koster (Lannoo, 2013)