Wat doet een Mayrkuur met je?

‘Wanneer ik ontdek hoe weinig ik mag eten, staat het huilen me nader dan het lachen. Ook het dertig keer kauwen gaat me niet gemakkelijk af. Onbevredigd en met trek verlaat ik het restaurant’

 

Zwijgend kauwen

De Modern Mayrkuur heeft acht niveaus, waarbij je bij het eerste niveau alleen thee drinkt en bij het laatste alles eet, maar dan in kleine hoeveelheden. Dokter Gartner vindt niveau vier geschikt voor mij en zegt dat ze in het restaurant zullen uitleggen wat mijn dieet precies inhoudt. Ik krijg ook mijn medicijnen: alkalinecapsules, die maagzuren neutraliseren, en een flesje ‘bittertropfen’, wat de speekselaanmaak stimuleert en helpt om je eten beter te verteren. Ook moet ik elke ochtend een glaasje Epsomzout met warm water drinken. Hierdoor krijg je drie keer per dag een ontlasting, wat bijdraagt tot het ontgiften. Tot slot krijg ik te horen dat ik elke hap dertig à veertig keer moet kauwen, omdat je op die manier ‘voorverteert’ in je mond, en dat ik dagelijks drie liter water of kruidenthee moet drinken – alleen niet een halfuur voor en na de maaltijd, zodat je speeksel niet verdund wordt.

Terwijl het me lichtjes duizelt van al deze medische informatie, ga ik naar het restaurant. Omdat je je moet concentreren op je maaltijd en je kauwtechniek, mag je hier niet praten, lezen of op je telefoon tokkelen, lees ik op een kaartje op mijn tafel. En inderdaad: de meeste mensen zitten zwijgend en met een blik op oneindig nadrukkelijk te kauwen. Ik vind het een beetje bizar, maar heb razende honger en wil vooral snel iets bestellen. Maar wanneer ik ontdek hoe weinig je mag eten bij niveau vier, staat het huilen me nader dan het lachen. Mijn diner bestaat uit een minikommetje tomatensoep dat ik met een theelepel moet opeten, en twee ultradunne sneden knäckebröd met maar vijftig gram proteïnen – bijvoorbeeld avocadospread of geitenkaas. Daarbij gaat het kauwen me niet makkelijk af: ik kom niet verder dan een achttal keer, waarna mijn slikreflex het automatisch overneemt. Onbevredigd en met trek verlaat ik mijn tafeltje.

Ontgiftende wraps

Het ontbijt blijkt dan weer verrassend royaal te zijn. ‘Ontbijt als een koning, lunch als een prins en dineer als een bedelaar’, is het devies van de Mayrkuur. Ik neem meestal de havermoutpap met esdoornsiroop en een extra portie sojayoghurt. Daarmee heb ik genoeg energie voor het Kneipp Circuit, een hydrotherapie die een essentieel onderdeel is van de Mayrkuur en die de bloeddoorstroming bevordert. Hierbij zit je afwisselend met je onderbenen in een teil heet water en loop je vervolgens twee à drie rondes door een bassin met ijskoud water. Dat doe je drie keer na elkaar, waarna je in de aanpalende ruimte in een relaxstoel gaat liggen en een verpleegster een warme wrap op je buik legt die je lever helpt te ontgiften.

In het Mayr De-Stress programma zitten ook enkele lichaamspakkings, massages, en twee consults met een psychologe. De pakkings, op een verwarmd waterbed en met een modderpakking onder je rug en een hooipakking op je buik blijken heerlijk ontspannend. De massages zijn dan weer stevig, een tikkeltje te zelfs soms, maar maken adequaat de knopen in mijn nek en schouders los. En met de psychologe praat ik over stress en wat ik eraan kan doen. Zo vindt ze het een prima plan om in een coworkingspace te gaan werken. Het is goed tegen de eenzaamheid die ik als thuiswerkende freelancer ervaar. En in een beroep met veel onzekerheid zal het me een welkome structuur geven, zegt ze.