Wat doet een Mayrkuur met je?
Van allergieën en reuma tot slapeloosheid en depressie: volgens almaar meer artsen zijn je darmen de boosdoener. Een therapie die die darmen weer in topconditie belooft te brengen, is de Mayrkuur. Journaliste Sarina Wijnen raakte geïntrigeerd en trok naar de medi-spa Park Igls in Oostenrijk, waar ze zich liet onderdompelen in de wereld van Modern Mayr.
Tekst: Sarina Wijnen – Foto’s: Sarina Wijnen, Park Igls
‘Het gelukshormoon serotonine wordt voor meer dan negentig procent in de darmen aangemaakt. Als mijn darmen gezonder zijn, zal ik me blijer en energieker voelen, zegt de dokter’
Eten en ik: problematisch is het niet, maar een echt gezonde relatie hebben wij ook nooit gehad. Zo resulteert een stressy dag of een vervelende opmerking bij mij vaak in een overdosis chocolade of koekjes. Ook kan je er donder op zeggen dat op avonden waarbij ik tien keer heen en weer loop tussen de sofa en de koelkast, ik me tegelijk vragen stel over mijn leven, werk, relaties, enzovoort. En al zijn zoete en hartige snacks doeltreffende troosters, ik vind mezelf wel het mooist in een slankere versie. Wat dan weer een soort haat-liefdeverhouding met eten oplevert, waarbij ik vrijwel voortdurend bezig ben met wat ik wel en niet en wanneer zal eten.
Door regelmatig te veel en te gesuikerd te eten, heb ik vaak last van een opgezette buik – de zogeheten food baby. Ook heb ik de laatste weken opmerkelijk weinig fut. Omdat ik vermoed dat mijn spijsvertering niet optimaal werkt, denk ik terug aan een artikel dat ik voor dit blad schreef, over de link tussen darmen en fysieke en mentale gezondheid. Wetenschappers vonden recent een verband tussen die twee, al is nog niet duidelijk wat precies oorzaak en gevolg is. Een van de artsen die ik interviewde, was er alvast van overtuigd dat onze darmen ons tweede brein zijn en een groot effect hebben op ons lichaam en onze psyche. Zelf volgt hij daarom elk jaar een zuiverende Mayrkuur, vertelde hij. Dat lijkt mij ook wel wat en tijdens het googelen kom ik uit bij de medi-spa Park Igls in Oostenrijk, die prestigieuze prijzen won. In samenspraak met dokter Gartner, die me enkele weken voor mijn vertrek opbelt, kies ik voor het Mayr De-Stresss programma.
Wat is een Mayrkuur?
De Mayrkuur werd in de jaren vijftig ontwikkeld door de Oostenrijkse arts Franz Xaver Mayr. Zijn visie was dat we te veel, te snel, te vaak, te vet en/of op verkeerde tijden eten, waardoor we ons spijsverteringsstelsel onder druk zetten. Omdat volgens hem onze darmen de wortel van ons systeem zijn, levert dat aandoeningen op als reuma, migraine, acne, psoriasis, allergieën, verstoorde slaap en depressies. Om dit te voorkomen en te behandelen ontwikkelde hij de Mayrkuur: een zuiveringskuur waarbij je tijdelijk je voedselinname beperkt, zodat je darmen de nodige rust krijgen. De Mayrkuur is herdoopt naar ‘Modern Mayr’, omdat de oorspronkelijke therapie aan de huidige wetenschappelijke inzichten aangepast werd (het eetplan bevat nu bijvoorbeeld ook proteïnen).
Bolle buiken
Op een stralend zonnige middag arriveer ik in het Tiroolse bergdorpje Igls, op negenhonderd meter hoogte. Het hotelcomplex ligt midden in een prachtig landschap met bossen, bloemenweides en traditionele Oostenrijkse huisjes, omzoomd door de Alpen met hun besneeuwde toppen.
Meteen na mijn aankomst heb ik een afspraak met dokter Gartner, klassiek geschoold arts en Mayr-specialist. Hij vraagt me waar ik aan wil werken en ik vertel over mijn neiging tot emo-eten en mijn lage energiepeil. De dokter antwoordt dat het gelukshormoon serotonine voor meer dan negentig procent in de darmen wordt aangemaakt en dat als mijn darmen gezonder zijn, ik me dus blijer en energieker zal gaan voelen. Hij toont me ook een tekening met figuren met verschillende lichaamshoudingen en buikvormen: een bierbuik, een zakkende buik, een licht bollende onderbuik… ‘Als we vaak te veel, te snel en te vet eten, overbelasten we onze darmen en raken ze vervuild met achtergebleven resten’, legt hij uit. ‘Onze darmen vertragen dan, waarna ze verslappen en meer ruimte innemen. Daardoor krijgt je buik een andere vorm, wat dan weer je hele houding verandert. Dat kan tot allerlei klachten leiden, zoals een te oppervlakkige ademhaling, rug-, nek- en gewrichtspijn en vermoeidheid.’
Om mijn gezondheidstoestand in kaart te brengen, zijn een aantal onderzoeken nodig. Zo moet ik op de weegschaal, word ik gemeten en bepaalt dokter Gartner mijn bloeddruk. Hij duwt op mijn lever en geeft aan dat die een beetje vergroot is, wat wijst op een licht vervette lever. Ook mijn buikomtrek en mijn epigastrische hoek, de hoek gevormd door de ribben onder het borstbeen, worden gemeten. Die laatste is bij mij negentig graden, terwijl hij zestig graden zou moeten zijn, zegt de arts. Dat komt volgens hem doordat ik veel gas in mijn spijsverteringsstelsel heb. Wat me verbaast, want ik had de afgelopen week vooral salades en fruit gegeten. Maar juist die twee blijken de schuldigen: ‘Rauwe groenten en fruit zijn prima voor ‘s middags, maar niet voor ‘s avonds. Ze worden niet snel verteerd en blijven ‘s nachts in je darmen. Dat geeft gasproblemen en dus een opgeblazen gevoel. En als je niet goed kauwt, wordt er ook nog eens alcohol geproduceerd in je darmen.’