Cultuur: het boek ‘Jij zegt het’ van Connie Palmen
Na de zelfmoord van dichteres Sylvia Plath werd haar schrijvende echtgenoot Ted Hughes verguisd door vrienden en biografen als een overspelige zondebok. Van zijn amoureuze herinneringen aan hun leven samen bleef voor Hughes bovendien niet veel meer over na het lezen van Plaths literaire versie van de feiten.
Selectie Katrien Elen
In Jij zegt het geeft la Palmen de onheus behandelde schrijver een fictieve autobiografische stem. Ze laat Hughes met veel liefde de eerste ontmoeting met ‘de vrouw die me stampend als een tochtige merrie tot bloedens toe in mijn wang beet’ beschrijven en Plaths labiele en psychiatrische voorgeschiedenis ontdekken. Hughes geeft een openhartige inkijk in de stormachtige relatie waarin liefhebben en haten dicht bij elkaar lagen, in Plaths angstaanvallen en stemmingswisselingen en in hun worsteling met publieke erkenning.
Tot slot bekent Hughes hoe hij verliefd werd op een ander zonder ooit zijn liefde voor zijn hysterische echtgenote te verloochenen. Zoals steeds bij Palmen barst Jij zegt het van de psychologische archetypes maar de stijl van Jij zegt het is veel poëtischer en condenser dan haar andere werk, minder uitleggerig ook. Je krijgt het gevoel Hughes zelf aan het woord te horen en niet Palmens analyse te lezen. De lezer leert Hughes kennen als een echtgenoot die zijn ziekelijke en pathetische vrouw oneindig wil beschermen tot hij zichzelf verliest in haar wanen.
Palmen schrijft zonder te sparen en zonder te oordelen, legt links tussen leven en werk van Plath en Hughes en geeft zo heel veel zin om hun boeken en gedichten te (her)lezen. Met dit tragische liefdesverhaal etaleert Connie Palmen opnieuw haar doorleefde psychologische inzichten en belezenheid.
Connie Palmen
De Nederlandse schrijfster en filosofe Connie Palmen is beroemd om haar ideeënromans met een sterk autobiografisch karakter. Zelf schreef ze – na hun dood – erg openhartig over haar passionele relaties met Ischa Meijer (I.M. en Geheel de Uwe) en politicus Hans Van Mierlo (Dagboek van een onbarmhartig jaar).