Welke vrouw heeft geen last van cellulite? Maar ook al komt het probleem vaak voor, het is niet altijd makkelijk de oorzaak ervan te achterhalen. Philippe Blanchemaison, flebologe, legt uit waar de gevreesde sinaasappelhuid vandaan komt, en hoe je die met succes bestrijdt. Eén ding is zeker: hoe meer je erover weet, hoe beter gewapend je bent.

Psychologies: Bijna elke vrouw heeft last van cellulite, hoe slank ze ook is. Wat is de oorzaak daarvan?

Philippe Blanchemaison: Dat is niet zo gemakkelijk te achterhalen. Cellulite is in elk geval niet rechtstreeks gelinkt aan je figuur. Ook als je slank bent, kan je er last van hebben. Verschillende elementen spelen een belangrijke rol. Zo is er de genetische factor. Niet alle vrouwen hebben er evenveel last van. Ook hormoonschommelingen spelen een rol. De eerste symptomen van cellulite kunnen al opduiken in de puberteit. Je kan je er ook last van krijgen bij je eerste zwangerschap of tijdens de menopauze. Daarnaast zijn er bepaalde voedingsgewoontes die de vorming van sinaasappelhuid stimuleren. Voeg daar een slechte bloedcirculatie aan toe en weinig beweging, en je hebt het ideale recept voor cellulite.

Kan je nog eens uitleggen wat we precies moeten verstaan onder cellulite?

PB: Cellulite is gewoon vetophoping. Het gaat daarbij om oppervlakkig vet, dat zich net onder de huid bevindt – niet te verwarren met vet dat dieper ligt, dichter bij de spieren. Dat oppervlakkige vet heeft de kwalijke gewoonte om zich op te hopen aan de binnenkant van de knieën en bovenaan de dijen, waardoor de beruchte ‘paardrijbroek’ ontstaat. De meest voorkomende plek is dus het onderste deel van je lichaam. Het is vooral het visuele aspect dat veel vrouwen vervelend vinden. Vergeet niet dat dat soort vetophopingen alleen op esthetisch vlak een probleem vormen en dat cellulite absoluut niet schadelijk is voor de gezondheid.

Sommigen beweren zelfs dat cellulite een heel natuurlijk fenomeen is en een preventieve functie heeft …

PB: Je hebt het dan over adipeuze cellulite wellicht, ook wel vetcellulite genoemd. Moeder Natuur denkt inderdaad aan alles. We hebben van bij de geboorte een isolerend laagje meegekregen dat bestaat uit adipocyten of vetcellen. Als we te veel vet of suiker eten of te veel calorieën binnenkrijgen, stockeren we het teveel automatisch in die onderhuidse vetlaag, als reserve voor de magere dagen. Vandaag wordt algemeen aangenomen dat dat we die reserves niet meer nodig hebben.

Cellulte is complexer dan op het eerste gezicht misschien lijkt. Welke soorten bestaan er allemaal?

PB: Er zijn drie soorten, gebaseerd op drie verschillende mechanismen die een rol spelen bij de vorming van cellulite.

  • Vochtophoping als gevolg van een slechte bloeddoorstroming – iets wat heel vaak voorkomt bij vrouwen – kan leiden tot vochtcellulite.
  • Een andere mogelijke oorzaak is fibrose. Als de collageenvezels rond de vetcellen verharden, krijg je last van vezelige cellulite.
  • Te vettig eten heeft dan weer een invloed op het volume en het aantal vetcellen (de adipocyten) aanwezig in je lichaam, wat vetcellulite kan veroorzaken.

Wat kan je doen als je last hebt van cellulite?

PB: Je pakt cellulite het best aan zodra je de eerste symptomen ziet opduiken. Hoe langer het probleem duurt, hoe moeilijker te behandelen. Het eerste wat je moet doen, is evenwichtig eten. En dan hebben we het niet alleen over de kwantiteit maar ook over de kwaliteit van je voedsel. Sommige voedingsmiddelen (die rijk zijn aan vet of zout) worden gemakkelijker opgeslagen dan andere. Die moet je dan ook zo veel mogelijk vermijden. Anderzijds bestaat er ook een link tussen het tijdstip waarop je eet en de stockage van vet. Daar moet je rekening mee houden. Je verbrandt meer calorieën ’s morgens dan ’s avonds. Maar door onze manier van leven is het avondeten vaak uitgebreider. Iedereen moet daar wat zijn weg in vinden. Tweede belangrijke punt: een anticellulitebehandeling gaat altijd gepaard met regelmatig bewegen, om je spieren soepel te houden. Als aanvulling gebruik je dan de nieuwste afslankmiddeltjes, afhankelijk van het type cellulite waar je aan lijdt, om het effect te optimaliseren.

Speaking of which, welke afslankmiddeltjes raad je aan?

PB: Je kan een radicale chirurgische ingreep overwegen, maar dat helpt alleen bij gelokaliseerde adipositas. Een laserbehandeling is dan weer enkel geschikt voor vezelcellulite. Hetzelfde geldt voor een behandeling met Cellu M6. Wie last heeft van vochtcellulite vermijdt het best waterafdrijvende middelen die de nieren uitputten. Ga liever voor producten op basis van planten (rode wijnstok, toverhazelaar …) in combinatie met manuele lymfedrainage of aquagym. Vergeet ook niet dat de crèmes van vandaag algemeen genomen heel efficiënt zijn geworden en mooie resultaten opleveren. Ook afslankmiddeltjes in de vorm van pillen of drankjes kunnen helpen. Ze zijn ideaal om je een eerste zetje te geven, maar verwacht er ook niet te veel van.