Borderline anno 2020
Borderline is een term die vandaag steeds meer opduikt. Is dat zo omdat steeds meer mensen lijden aan een borderline persoonlijkheidsstoornis? En hoe kijken we anno 2020 tegen deze diagnose aan?
Tekst Kristel Bruynseels
Sinds haar kindertijd werd Jente (42) regelmatig overspoeld door heftige emoties waar ze geen blijf mee wist. Als jonge vrouw voelde ze zich onbegrepen, ze had last van stemmingswissels en kreeg ook extreem snel het gevoel dat mensen haar afwezen. Ze ondernam een aantal suïcidepogingen en belandde in de psychiatrie, waar ze de diagnose ‘borderline’ kreeg, ook vanwege van haar impulsief gedrag en neiging tot zwart-witdenken.
Jente is niet alleen. Volgens cijfers van Geestelijk Gezond Vlaanderen komen borderline stoornissen de laatste jaren steeds meer voor. Daar kan je je op zijn minst een paar vragen bij stellen. Is dat echt zo, hoe komt dat dan en zijn hier nieuwe inzichten over? De manier waarop ‘normale’ mensen kijken naar mensen ‘met afwijkingen’, heeft al een bijzonder gevarieerde geschiedenis doorlopen. Wat is ‘normaal’, wat is ‘afwijkend’ en vooral: wat weten we ondertussen over de diagnose, de behandeling of zelfs de genezing van de Borderline Persoonlijkheidsstoornis (BPS)? We duiken in de literatuur en kloppen aan bij deskundigen die dagelijks onderzoek verrichten en in de praktijk staan.
Lees verder in PSYCHOLOGIES, nu in de winkel…